Bota al contingut principal

El portaveu d’Economia i Hisenda de Compromís en el Congrés, Ignasi Candela, ha anunciat que la formació valenciana votarà en contra del Cupo Basc que es tramitarà aquesta setmana en el Congrés per “fomentar la desigualtat” i “ser contrari a l’equitat”. Per a Candela “és inconcebible per a Compromís que un xiquet valencià tinga menys drets que un xiquet basc”, per la qual cosa ha urgit al Govern a que la reforma del sistema de finançament “done lloc a un equilibri just entre els territoris de l’Estat”.

El diputat de Compromís ha assenyalat que el Cupo Basc ha generat, d’acord amb les dades del Ministeri d’Hisenda, “diferències de quasi 2000€ entre el finançament dels bascos i dels valencians”; que a més, “som els últims en finançament dins de les comunitats del Règim Comú, a més de 200€ per habitant de la mitjana estatal”. “Des de Compromís defensem un model basat en la igualtat entre les persones, que no genere privilegis dels territoris rics pagats amb els diners dels territoris pobres”, ha afirmat Candela.

Les claus de Compromís per a la reforma del finançament

Segons Candela, Compromís defensa una reforma del sistema de finançament autonòmic que “resolga les insuficiències del sistema, acabe amb el statu quo, reconega els dèficits de finançament acumulats i establisca un mecanisme de compensació d’aquests dèficits”; i ha instat al Govern al fet que complisca la Constitució i la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes “garantint el principi de solidaritat territorial”, així com “repartint les inversions dels Pressupostos Generals de l’Estat de manera equitativa i solidària, tenint en compte les necessitats territorials i no els càlculs partidistes del seu partit”.

“La manifestació per un Finançament Just del passat dissabte va demostrar que tota la societat valenciana clama unànimement contra un sistema de finançament injust i que ha de ser canviat”, ha afirmat Candela, qui ha sentenciat a continuació: “Qualsevol reforma territorial que no aborde la injustícia que patim els valencians, fracassarà”.