Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha preguntat en la Sessió de Control al Govern d’avui al Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro que “com cridaria a aquell que no compleix la constitució” i que “quan pensa complir la constitució en el territori valencià, com li demanaven el dissabte en la manifestació milers de ciutadans de totes les ideologies”

Baldoví ha defensat que en la manifestació per un finançament just de València “estava tot la societat valenciana, des de sindicats fins a patronal i les cambres de comerç, des d’estudiants a rectors d’universitats, des de Ciutadans fins a Compromís. Només faltava un, el Partit Popular”.

El portaveu de Compromís li ha recordat a Montoro que amb aquest retard està incomplint sis articles de la constitució amb el retard del sistema de finançament: art. 14, “igualtat davant la llei sense importar naixement”; art. 156, “autonomia financera de les comunitats autònomes per a prestar els serveis públics fonamentals” art. 31 “equitat en el repartiment fons serveis públics”; art. 40, “distribució equitativa de la renda regional”; art. 138, “l’Estat garanteix el compliment del principi solidaritat”; art. 139,”tots els espanyols tenen els mateixos drets i deures en qualsevol part estat”.

El diputat valencià ha enumerat tota una llista de dades oficials del Ministeri d’Hisenda on s’evidencia el maltractament al qual han sotmés als valencians: “tenim una renta per càpita 11 punts per sota de la mitjana estatal, ens falten 1.300 milions d’euros a ‘any per a prestar els serveis fonamentals”.

Baldoví li ha explicat a Montoro que “en el finançament per habitant, els valencians tornen a ser els últims, 200 € menys que la mitjana estatal, 728 € que la comunitat millor finançada del règim comú i 2.500 € menys que les de règim foral”. Per al diputat de Compromís, “és intolerable que portem 3 anys de retard en la llei de finançament autonòmic i a més estiguem sempre per sota en els Pressupostos Generals de l’Estat malgrat que el territori valencià té un pes demogràfic del 39;11% i contribueix amb un 10% al PIB estatal”.