Bota al contingut principal

El diputat de Compromís al Congrés Enric Bataller ha exigit el tancament de tots els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) i ha expressat el ferm rebuig de la formació valenciana a aquestes presons encobertes “siga quina siga la seua fórmula”.

Bataller ha respost així al “nou model arquitectònic” de CIE, anunciat aquest dilluns pel ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. El diputat de Compromís ha negat, a més, que les novetats plantejades per al nou centre d’Algesires compten amb el suport i el consens de la resta de grups parlamentaris. “La proposta d’Interior és una burla a la dignitat dels interns, exigim una alternativa al tancament, no una presó amb pistes d’esports”, ha assenyalat Bataller.

El diputat, que ja va presentar una pregunta sobre els nous CIE d’Algesires, Màlaga i Madrid, ha criticat que el Govern haja convertit en CIE provisional al Centre Penitenciari Màlaga II, a Archidona. Compromís ha registrat, juntament amb Unidos-Podemos, una queixa al Defensor del Poble en la qual repassa el llistat d’irregularitats que ha comès el Govern a Archidona; un centre que no compta amb un jutge de Control, en el qual falta personal i que no té de subministraments bàsics com aigua potable. Enric Bataller ha assegurat que amb la reclusió de 500 persones en aquesta presó “el Govern posa de manifest que els CIE no són només presons encobertes, sinó que són autèntics centres penitenciaris”.

Compromís ha retret al Govern que la manca de garanties s’estenga també als menors d’edat. La Plataforma de Solidaritat amb els Immigrants va informar de la presència d’un menor entre els interns d’Archidona -en 2016 es van detectar fins a 51 menors en centres d’internament d’estrangers-. En aquest sentit, la formació valenciana va presentar la setmana passada una proposició no de llei per cessar l’internament de menors d’edat i per plantejar una alternativa habitacional a totes aquelles persones amb nens i adolescents al seu càrrec.