Bota al contingut principal

Compromís demana la compareixença de Cristóbal Montoro en la comissió d’Hisenda per a explicar l’acord que supedita l’ajuda financera prevista al Fondo de Liquiditat Autonòmica (FLA) a la despesa farmacèutica.

El pacte, d’acord a la informació que publica “eldiario.es”, obliga a 10 Comunitats Autònomes –entre les quals es troba la Comunitat Valenciana- a destinar a la compra de medicaments de marca un creixement equivalent al PIB. En cas contrari, han de compensar a les empreses que integren la patronal Farmaindustria.

El conveni, en la pràctica, implica: d’una banda incentivar el consum de fàrmacs de marca en contra dels genèrics, i per un altre premiar a les empreses farmacèutiques amb una tarifa plana de despesa pública anual.

El diputat de Compromís Ignasi Candela ha criticat el caciquisme de Montoro que imposa les seues regles per a repartir els prop de 10.000 milions d’euros del FLA. Candela ha afirmat que aquesta mesura és especialment greu en el cas del País Valencià que necessita aqueixos fons com a conseqüència de l’infrafinançament a la qual li sotmet el Govern de Rajoy.

Quins són els interessos del Govern en la indústria farmacèutica?, ha qüestionat el diputat. De nou apareix l’ombra de les portes giratòries: el exdirector general de l’IMSERSO és directiu de Cofares, distribuïdora de productes farmacèutics, el director general de Farmaindustria va ser Sotsdirector General d’Indústries Farmacèutiques del ministeri de Sanitat, i fins i tot Felipe González va formar part del consell assessor de la patronal.

Encara que Hisenda s’escuda en l’adhesió voluntària, la veritat és que incomplir l’acord penalitza els comptes de les comunitats autònomes, “una llicència que les autonomies amb un finançament injust no es poden permetre”, ha incidit Candela.