Anar directament a les notícies

Compromís perfila la seua proposta per al pla de treball en la Comissió Territorial del Congrés

Publicat el en Economia i Ocupació

La Comissió de Coordinació Institucional de Compromís, reunida este dilluns a València, ha tractat sobre el pla de treball que la coalició durà endavant en la Comissió per a la Modernització de l’Estat Autonòmic del Congrés, que previsiblement s’encetarà a principis de 2018, i que es basarà en quatre eixos fonamentals.

En primer lloc, la proposta de Compromís passa per realitzar una revisió constitucional des d’una perspectiva de gènere que incloga nous valors fonamentals com la paritat o la sostenibilitat, i defense un model territorial plurinacional on tots els territoris es senten còmodes.

En segon lloc, la coalició exigeix que la nova proposta de l’Estat Autonòmic tinga en compte un nou model de finançament que contemple valors de vulnerabilitat social, i garantisca la suficiència financera de tots els territoris des de la corresponsabilitat fiscal. A més, reclama que es reconega el deute històric valencià provocat per l’infrafinançament estatal, i estipule un calendari de com i quan regularitzar-ho i adscriure’l a l’administració general de l’Estat.

En tercer lloc, des de Compromís s’exigirà que totes les comunitats autonòmiques puguen participar en la reforma del model territorial a través de les seues presidentes i presidents autonòmics, així com els màxims representants de les càmeres territorials, com serie el cas de Ximo Puig, President de la Generalitat, i Enric Morera, president de les Corts Valencianes.

Per últim, proposarà que tots els grups polítics amb representació institucional puguen formar part de la Comissió sobre l’Estat Autonòmic, independentment que tinguen o no, representació en el Congrés. Segons han assenyalat des del CCIC, “el moment actual ens està ensenyant que cal sumar, no excloure veus, per això, totes les sensibilitats polítiques amb representació institucional han de poder aportar la seua visió en un debat tan transcendental com el del model territorial”.