Bota al contingut principal

La diputada Marian Campello demana una investigació dels diners incautats per Franco i que l’Estat els torne als afectats

 

La diputada de Compromís a les Corts, Marian Campello, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern central a investigar el total de diners incautats pel franquisme després de 1936, diners que Franco va anomenar com el “fons de paper moneda posat en circulació per l’enemic”. A més a més, Compromís també exigeix en aquesta proposta que es determine el numero de les persones afectades per aquella incautació i així poder retornar els diners als afectats.

 

Segons Campello, “la confiscació dels diners republicans arran del colp d’Estat del 18 de juliol de 1936, que va derivar en la Guerra Civil, tenia un doble objectiu: l’obtenció de recursos per a un règim en greu situació de crisi després del conflicte bèl·lic i l’aplicació d’una mesura més de repressió contra els i les demòcrates vençuts a la Guerra”.

 

“Així, en juliol de 1937, les autoritats franquistes van promulgar la Llei de Bloqueig de Comptes Bancaris, d’aplicació automàtica a les zones que anaven ocupant, per tal de fer efectiva la confiscació d’uns diners que suposaven un sistema monetari totalment al marge del de la República. I més endavant, amb la Llei de Desbloqueig dels Comptes Bancaris van ser anul·lats tots els bitllets emesos pels governs republicans després del colp d’Estat, la qual cosa va dur a moltíssimes famílies a la més absoluta misèria”.

 

“Una vegada reinstaurada la democràcia, diferents lleis van fer justícia sobre els béns i els drets confiscats a partits polítics i sindicats afectats per la repressió franquista, mentre que els particulars afectats per la confiscació dels seus estalvis no assoliren una reparació equiparable dels seus drets. I la Llei de l’Estat 52/2007 per la qual es reconeixen i s’ampliaven drets, i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, tampoc no va incorporar disposicions que podrien haver resolt la qüestió dels diners incautats”.

 

“Per aquesta raó, des de Compromís exigim que el Govern de Rajoy faça una reparació dels drets i béns dels afectats, que investigue quin va ser el total dels diners incautats, i que modifique la Llei 52/2007 per a que es reconega el paper moneda i altres signes confiscats pel règim franquista, a més de reconèixer el dret de reparació als particulars afectats per la confiscació dels seus diners. És indispensable que en col·laboració amb el Govern de la Generalitat, l’Estat espanyol estudie i habilite mesures per a la recuperació dels béns dipositats a les caixes d’estalvis valencianes”, ha conclòs la diputada Marian Campello.