Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Ignasi Candela, ha destacat hui l’impacte que la infrafinanciación que arrossega el País Valencià i les comarques del sud ha causat en les polítiques dirigides a l’ocupació juvenil, i ha calculat que “tan sol l’any 2016, si Alacant haguera rebut les inversions que li tocaven per PIB i població, s’hagueren creat fins a 2.000 llocs de treball i el PIB d’Alacant hauria augmentat en 97,3 milions”.

Ignasi Candela ha visitat hui la ciutat d’Alacant per a oferir una conferència sobre  ‘l’Impacte de la infrafinanciación autonòmica en la joventut’, organitzada per Compromís per Alacant, (a les 18:00 hores en el carrer Orense) per a donar detall de l’abast de la marginació a la qual aquest territori es troba sotmès des de fa dècades sota els governs del PP i PSOE.

“Semblara que a Mariano Rajoy i al PP solament li preocupen certes comunitats autònomes, i unes altres no, es veu que és en funció dels interessos partidistes de cada momento”, ha lamentat sobre aquest tema, una forma de fer política que ha qualificat com “u dels càncers de té aquest país”.

“Hi ha una Espanya oblidada de la qual cap govern central es preocupa, –ha afegit– nosaltres ja sabem que estem molt infrafinanciados, i hui estem denunciant que amb la falta d’inversions justes estem perdent molta capacitat productiva per a rescatar persones i en concret, en aquest cas, a gent jove”.

El diputat ha assenyalat que “els alacantins i alacantines suposem un 4% de la població de tota Espanya (segons dades de 2016), però la inversió de l’Estat únicament ha suposat un 2,6% de les inversions totals”. És a dir, “recibim un 35% menys d’inversions estatals del que ens tocaria per población”.

Així mateix, ha posat de manifest que “des de l’any 2008, la ciutadania alacantina ha deixat de rebre 1.097 euros per càpita en inversions estatals”, ha explicat, per a a més recordar que “des de l’inici de la crisi els governs de Zapatero i Rajoy han anat marginant als alacantins, de manera que al 2016, la província d’Alacant va rebre 57 milions d’euros menys dels quals li tocaria en inversions estatals –de 398,2 a 341 milions d’euros–.

En total, ha calculat, són “més d’1.000 milions d’euros des de l’inici de la crisi que corresponien en la província d’Alacant en concepte d’inversions i que mai han arribat”. En termes d’ocupació, “des de 2009 es podrien haver creat 8.600 llocs de treball directes en la província. En l’actualitat, si al 2016 ens van haver-hi correspost unes #INVERSIONSJUSTES, podríem haver creat més de 2.000 llocs nous de treball, ha conclòs.

El diputat de Compromís ha insistit que el País Valencià està doblement discriminat pel Govern central, ja que no solament és la comunitat autònoma “pitjor finançada” sinó i que a més és el territori que “menys inversions rep de tot l’Estat”. “Si a açò li vam sumar que l’any passat el Govern solament va executar el 50% de la inversió pressupostada, la situació a la qual ens sotmet el PP no fa més que empitjorar”.