Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat al Govern “que explique per què ha abonat a Escal UGS fins 1.760 milions d’euros per la planta d’emmagatzematge de gas Castor de Vinaròs quan aquesta no estava plenament operativa“, tan sols es va injectar una part ínfima del gas matalàs i va generar problemes amb les primeres injeccions de gas. En una resposta, el Govern assenyala que “per tenir la certesa de l’òptim funcionament de les estructures geològiques com emmagatzematge subterrani, s’estableix que l’acta de posada en servei s’atorgue en dues fases. D’aquesta manera, en un primer moment les direccions de les àrees, o, si s’escau, Dependències de les Àrees d’Indústria i Energia d’estendre una acta de posada en servei provisional, que permete l’injecció del gas matalàs per així provar suficientment el bon funcionament del magatzem. Posteriorment, després de demostrar-se que la instal·lació ha funcionat d’acord amb els seus paràmetres nominals, es podrà estendre l’acta de posada en servei definitiu“.

El contingut de la resposta és inequívoc, pel senador. “Davant d’un cas d’extinció de la concessió“, assenyala Mulet “d’acord amb el Reial Decret de la Concessió de 2008, ‘s’ha d’abonar el valor net comptable sempre que les instal·lacions segueixin operatives‘ i en el cas del Castor això no es va donar, ja que es va frenar la injecció de gas amb els primers tremolors. Mai han estat en funcionament les instal·lacions com perquè se’ls atorgués l’acta de posada en servei definitiu, pel que són necessàries explicacions de si la planta estava, o no, operativa i per què es va abonar la totalitat de la indemnització fins a l’últim dia, que s’està carregant als consumidors de gas tot i no funcionar aquestes instal·lacions correctament“, ha insistit.

La coalició ha vist com el Govern ha trigat gairebé 6 mesos a contestar algunes de les preguntes referides a aquesta qüestió “i veiem com va deixant transcórrer el temps, de manera que anem a reclamar còpia de l’acta de posada en servei definitiu i nous documents, així com una auditoria, ja que no ens sembla raonable que el Consell Nacional de l’Energia detectara costos que no van ser supervisats i sí abonats i el Ministeri d’Indústria ens diga que sí ho van estar sense facilitar-nos les còpies que d’aquests informes hem reclamat“. Tot això és, segons Mulet “molt poc raonable i sospitós“.

Castor va tindre una deficient concepció com a projecte estratègic per a l’Estat i una perillosa execució per part dels seus responsables, executant-lo en una falla amb reconeguts problemes. “No pot ser que el Govern parega més estar del costat de l’empresa abans que dels consumidors de gas, com ja va demostrar el PP rebutjant en solitari la creació d’una comissió d’investigació al Senat, per la qual cosa reclamarem nous documents i no dubtarem en portar-los a seu judicial si és el cas“, ha assegurat Mulet.

Segueixen els moviments a la zona

El IGN ha registrat en l’últim mes diversos moviments sísmics superiors als 2mbLg en el golf de València i els seus voltants (Xert, Deltebre) i entorn del Castor. “Això ens segueix preocupant i estem reclamant l’extracció del gas, el segellat de la planta i el desmantellament de les instal·lacions de terra i offshore ja que és l’única manera de desterrar del firmament tal nyap avalat pels diferents governs i que ha generat por i malestar a la ciutadania“, ha conclòs Mulet.