Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís, ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts amb què proposa fomentar entre la ciutadania valenciana el coneixement de la iniciativa internacional ‘Dilluns sense carn’ i facilitar l’adhesió dels menjadors escolars del País Valencià a aquesta iniciativa.

Segons explica la diputada Cristina Rodríguez “l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les seues sigles en anglès), ha constatat en els seus informes que les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a tota la cadena de producció de carn representen quasi una cinquena part de les emissions mundials. Concretament, un 18 % de les emissions provenen de la desforestació provocada pel procés de criat del ramat, el transport de la carn i la seua producció industrial. I és que la cria d’animals és una de les formes més ineficients de produir aliments. Per a produir un quilo de carn, s’utilitzen entre 15 i 20 quilos de cereals, i 15.000 litres d’aigua”.

D’altra banda, la Organització Mundial de la Salut (OMS), estima que les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a tot el món. I l’estat espanyol no n’és una excepció. Igual que a nivell mundial, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort a al nostre estat. Segons les últimes dades aportades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2012 van morir a Espanya 122.097 persones per malalties cardiovasculars; un 30,30% del total de defuncions. Un dels principals promotors d’una mala salut cardiovascular deriva d’una mala alimentació, moltes vegades amb excés de carn, raó per la qual les autoritats sanitàries recomanen portar una dieta equilibrada, basada en llegums, fruites i verdures.

Com explica Rodríguez “basant-se en esta preocupació pel medi ambient i per la salut, el moviment internacional ‘Meat free monday’ té entre els seus objectius la reducció del consum de carn i de les emissions de gas hivernacle produït pel ramat, que contribueixen de manera significativa al perillós escalfament del planeta. Des de Compromís considerem que seria molt interessant que des de les administracions públiques es donara a conéixer i es promocionara el ‘Dilluns sense carn’, entre els més joves i entre la població en general, per les positives conseqüències, sobre tot de conscienciació, que comportaria, per això hem presentat esta proposta en el parlament valencià”.