Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha qualificat com molt greu la informació coneguda hui segons la qual el Consell del Botànic ha hagut de pagar una sanció de 8 milions d’euros per la mala gestió de fons europeus per a educació en època dels governs del PP, quan deixaren sense executar projectes amb subvenció europea per un valor de 33 milions d’euros.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que “estem davant d’una nova prova de la vergonyosa ruïna en diferit que ens ha deixat el PP per la seua mala gestió que hui en dia seguim pagant tots els valencians i valencianes”.

Alejandro Font de Mora, José Císcar i Maria José Català, al capdavant de la Conselleria d’Educació entre els anys 2007 i 2015, van demanar 42’3 milions d’euros per a diferents projectes subvencionats per fons europeus. D’aquests diners assignats per Europa es van haver de retornar 33 milions per haver sigut incapaços de gestionar-los durant aquest període cap dels tres consellers esmentats.

La no execució ha comportat, a més, una espècie de multa en forma d’interessos que ascendeix a 8 milions d’euros per no haver executat en el seu moment els fons. Curiosament el Ministeri d’Educació no ha exigit el pagament d’aquests interessos fins l’arribada del nou govern del Botànic. Per tant, no és solament que no s’executaren els fons europeus per a educació, sinó que a més al govern del Botànic se li han retés 8 milions d’euros per la no execució d’eixos diners per part del govern del PP entre 2007 i 2015.

A hores d’ara ja s’han retés 7’97 milions que es podrien haver destinat a diferents finalitats educatives, que sumats als 33 milions que mai es van invertir pel PP en la millora de l’educació valenciana sumen 42 milions d’euros. Aquesta quantitat, per exemple, equival al pressupost que l’actual Conselleria destinarà al Bo infantil per al pròxim curs o a la construcció de 8 centres educatius nous. Els diners es retenen directament per part de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

És curiós també la no execució de fons europeus de la direcció general que ocupava en el seu moment l’actual portaveu d’Educació del PP a les Corts, Beatriz Gascó: 1’3 milions d’euros als quals s’han de sumar 186.401 euros en interessos per no executar-ho.

Per a Ferri “s’ha de tindre ben present que Font de Mora, Císcar, Català i Gascó són el PP actual, el que segons la seua Presidenta Isabel Bonig, s’havia regenerat. Els mateixos que han provocat el forat de mala gestió, balafiament i corrupció en la nostra administració segueixen en primera línia del PP, fent ara oposició”.

“La qüestió –ha afegit el síndic de Compromís- és que no només van deixar perdre 33 milions d’euros d’ajudes europees a l’educació, que haurien vingut molt bé per a què els nostres xiquets i xiquetes deixaren d’estudiar en barracons. Sinó que a més Europa ens ha imposat una multa de quasi 8 milions d’euros pels interessos generats per esta mala gestió. I per acabar de rematar el maltracte del PP als valencians i valencianes el Ministeri d’Educació és el que acaba reclament que es retinguen estos milions d’euros al Consell per cobrar la multa, quan hauria d’haver sigut assumida pel govern central. Mal govern i ruïna en diferit, les senyes d’identitat d’un PP que encara segueix passant la factura de la seua nefasta gestió als valencians i valencianes”.