Bota al contingut principal

Compromís denuncia un nou xantatge del PP a les comunitats autònomes per a forçar l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Si no es prorroga l’Impost de Patrimoni la Comunitat Valenciana perdrà més de 140 milions. A la congelació dels fons de finançament autonòmic per la falta d’acord per a aprovar els pressupostos de 2018 anunciada pel Ministeri d’Hisenda a primers d’any, el govern suma ara la no pròrroga de l’impost de Patrimoni que suposa uns 1000 milions de recaptació destinats en les arques autonòmiques.

En el cas valencià, si el Ministeri manté la seua amenaça, el retall en les entregues a compte dels recursos del sistema de finançament suposa una disminució de 353 milions respecte a unes previsions de l’Estat amb què la Generalitat ja ha confeccionat els pressupostos del Consell. A eixa minva ara caldria restar més de 140 milions en cas de no prorrogar-se el Impost sobre el Patrimoni. En concret el Pressupost de la Generalitat per a 2018 preveu uns ingressos de 147 milions en concepte d’Impost de Patrimoni que ara es veuen compromesos.

Per a Clara Ferrando, secretària Autonòmica d’Hisenda, de Compromís “el govern del PP torna a demostrar que la seua forma de fer política és deslleial. Només sap utilitzar el xantatge com a forma de negociació política. Confeccionar uns Pressupostos és un treball que requerix consens i capacitat de diàleg. No poden utilitzar a la ciutadania com a moneda de canvi”

“Montoro ho està deixant clar. O s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat o als valencians i les valencianes ens retallen més de 480 milions d’euros. La Generalitat destina la immensa majoria dels seus recursos a mantindre servicis bàsics; que ens explique el senyor ministre quins col·legis i quins hospitals hem de tancar fins que s’aproven els pressupostos” ha afegit Clara Ferrando.

Per a la dirigent de Compromís “No es pot negociar amb una pistola sobre la taula. Si volen tirar endavant els Pressupostos han d’assentar-se a dialogar, a pactar, com hem fet els socis del Botànic. Amenaçar de deteriorar els servicis bàsics dels ciutadans i posar en perill l’estabilitat financera de les autonomies és intolerable i una irresponsabilitat”.

“En el cas valencià la situació és especialment dramàtica perquè venim d’una situació especialment delicada. Amb les transferències previstes amb l’actual sistema de finançament autonòmic ja ens resulta complicat atendre els pagaments i mantindre els servicis. Si hem d’assumir nous retalls per la incapacitat del Govern de pactar els Pressupostos la situació financera de la Generalitat resulta insostenible. Realment estem al límit de la paciència.”

“Estem esperant la reforma de l’actual sistema de finançament des que va caducar en 2014, tots els experts coincidixen en que el sistema discrimina especialment els valencians, Mariano Rajoy va prometre el nou sistema en 2017… i a pesar de tot es tornen a burlar de nosaltres anunciant nous retalls. El missatge del PP als valencians està clar: Si no vols caldo, dos tasses. Prenem nota” ha conclòs Ferrando.