Bota al contingut principal

Compromís portarà al pròxim ple de les Corts Valencianes una declaració institucional perquè la Càmera Autonòmica es posicione en contra de la multimilionària indemnització a l’empresa impulsora del dipòsit de gas Castor, contra “l’abusiu de l’import” i contra la “injustícia del model de pagament decretat pel Govern, per un mecanisme pel qual és la ciutadania qui paga en la seua factura energètica els errors i la negligència en el projecte”. Així ho ha anunciat la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, qui ha manifestat que “l’objectiu de Compromís és aprofitar la sentència del Constitucional, que declara la nul·litat de la indemnització i del mecanisme emprat, per a rebutjar el pagament i per, com a mínim, reclamar a l’Executiu que el nou mecanisme que aplique no supose un gravamen a la factura energètica dels ciutadans”.

Segons Álvaro, “els responsables dels 400 terratrèmols que va patir el Maestrat i els responsables de la pífia del Castor, el judici penal del qual encara s’està instruint en els tribunals de Vinaròs, no són els ciutadans, per la qual cosa no han de ser les famílies les que paguen la factura multimilionària”. A més a més, ha afegit que “davant circumstàncies com les actuals en què milers de famílies pateixen pobresa energètica, incrementar la factura del gas i la calefacció durant 30 anys per a pagar 4.700 milions -1.700 milions d’indemnització i la resta d’interessos- és un una injustícia i una barbaritat”.

Des de Compromís han recordat que “va ser el Govern de Zapatero el què va pactar una clàusula que blindava la indemnització per a l’empresa, passara el que passara; i ha sigut el Govern de Rajoy el que va fixar els termes del pagament perquè ho abonaren els ciutadans i el que va fixar els mecanismes del pagament anul·lats pel Constitucional”. Per això, la proposta de Compromís que es portarà al proper ple, pretén, “en la línia de la sentència del Constitucional, que es recalcule a la baixa l’import de la indemnització i que se busque un nou mecanisme de pagament just”.

La diputada de Compromís ha recordat que en 2013 les Corts Valencianes ja van arribar a un acord unànime per a paralitzar el Castor i per a reclamar el desmantellament. “El Govern va fer oïdes sordes a aquella exigència unànime dels Corts, però esperem que ara, i en compliment del Constitucional, escolte la reclamació dels Corts i no siga la ciutadania qui pague els plats trencats de les pífies de grans empresaris i polítics sense escrúpols”.