Bota al contingut principal

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives finançarà este 2018 el Servei d’Ajuda a domicili per a persones en situació de dependència en tots els municipis d’entre 10.000 i 20.000 habitants de la Comunitat, concretament en 45 municipis i mancomunitats, dels quals 17 estan en la província d’Alacant. Per al seu finançament està previst un pressupost d’1.579.740 euros, dels quals 827.244 seran per a finançar els SAD de la província d’Alacant. 

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mireia Mollà,  ha assenyalat que la implantació del SAD com a servei municipal segueix la línea marcada pel “nou model social impulsat des d’Igualtat per a fer més pròxim a la ciutadania un servei que a partir d’ara tindrà un millor seguiment i avaluació, agilitat en el procediment i en el qual es podrà oferir una atenció més personalitzada”.

Amb bons resultats obtinguts pel projecte pilot implantat durant 2017 en cinc municipis, la conselleria ha decidit ampliar-ho a totes les localitats amb una població d’entre 10.000 i 20.000 habitants, de manera que durant el pròxim any es posaran en funcionament en 40 localitats més. La implantació del SAD municipal, ha continuat Mollà, “era un compromís adquirit per la conselleria ja que érem l’única comunitat d’Espanya que no tenia engegat un dels serveis que venien reflectits en la llei de dependència”.

En el cas de la província d’Alacant s’implantarà en els municipis d’Albatera,  Benissa, Callosa de Segura, Calp, Cocentaina, Guardamar del Segura, Monòver, La Nucia, Rojales, Teulada i en les Mancomunitats de la Vinya i el Marbre, Serveis Socials de la Vega, de Pego, L’Atzuvia i els Valls, Marina Baixa i Mariola. En els municipis d’Asp i Petrer ja s’ha implantat al 2017 com a programa pilot.

Actualment el SAD per a persones en situació de dependència reconeguda ho gestiona la Conselleria d’Igualtat com una prestació vinculada al servei mitjançant empreses autoritzades per a açò. És a dir: els usuaris reben una prestació econòmica per a contractar aquest servei de forma privada. Mollà ha assenyalat que amb aquesta mesura, a més d’oferir un servei més pròxim, “es generarà ocupació local i sobretot rendibilitat social i emocional, donant més autonomia a la persona depenent i més suport a la família”.

Un 22% més de finançament per als serveis socials alacantins

La diputada autonòmica també ha explicat que la conselleria continua el pròxim any incrementant el finançament dels serveis socials generals dels municipis de la Comunitat. Així, el finançament destinat durant 2018 als serveis socials municipals es veurà augmentat en un 21 per cent aconseguint un pressupost de 63.139.450 euros. Del total, 25.200.322 (el 40%) són per a la província d’Alacant, un 22% més respecte al 2017. 

38 assessors jurídics en tota la província

Com a novetat per a 2018, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha inclòs en el projecte de pressupostos la dotació econòmica necessària per a reforçar amb 136 professionals el personal d’intervenció en barris inclusius i d’assessoria jurídica en els equips base dels serveis socials municipals.

En la província d’Alacant, es dotarà de professionals en 4 mòduls per a intervenció en barris inclusius, 3 a Alacant i 1 a Elx, amb un finançament de 58.883 euros per a cada mòdul.

Per primera vegada es contempla la figura de l’assessor jurídic en els equips base dels serveis socials municipals amb 96 professionals que prestaran orientació jurídica i assessorament legal als professionals perquè puguen planificar la intervenció social i una atenció individual a la població quan es precise. D’aquests, 38 seran per a municipis de la província d’Alacant amb un finançament de 2.182.530 euros.