Bota al contingut principal

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha celebrat el bon clima de treball i col·laboració amb els sindicats agraris articulats al voltant de la Unió d’Unions i la Unió de Llauradors i Ramaders, amb els quals la coalició col·laborarà per reclamar solucions i millores per pal·liar la greu sequera que afecta el país.

Compromís ha presentat fins a 17 esmenes a la Llei de Sequera que es troba en tramitació a la Cambra Alta. “Es tracta d’esmenes i petició de mesures de molt diferent calat, des d’aquelles que es declara l’aplicació de mesures contra la sequera arreu del territori si es donen les condicions per acabar amb les potestats facultatives del Govern i que aquest quede obligat sense excloure cap demarcació afectada, així com preveure moratòries en el pagament d’interessos, exempcions, reducció de cotitzacions a la Seguretat Social, costos de contractació en les petites explotacions i mesures també per 2018, ja que es preveu que no canvien les circumstàncies al llarg de l’actual any, el que evitaria haver de redactar una nova llei“, ha assenyalat Navarrete.

Les mesures contemplades busquen garantir la continuïtat de les explotacions agràries i alleujar els efectes perversos de la sequera sobre l’ocupació agrària, en reduir els costos de contractació, particularment de les petites i mitjanes explotacions agràries o que el conjunt de les provisions deduïbles i les despeses de difícil justificació contemple les tasques realitzades directament pel titular de l’explotació per la realització d’operacions no necessària o menys necessàries en condicions normals (per exemple, tractaments fitosanitaris en el cas dels cultius o d’atenció al bestiar en les produccions pecuàries), que resulta de difícil acreditació documental.

Al País Valencià la sequera suposa ja pèrdues per valor de 300 milions“, ha lamentat el senador castellonenc. Jordi Navarrete ha reclamat de nou que el Govern faça una proposta legislativa de tarifa especial per al regadiu i de reestructuració de les modalitats de contractació de subministrament elèctric, de manera que s’adapten a les condicions de l’activitat agrària i al seu consum estacional.

Compromís reclamarà a través d’esmenes als pressupostos generals de l’Estat partides per millorar la política agrària, reduir la despesa per ramader per assegurances o el cost energètic després de l’eliminació de les tarifes especials o un fons extraordinari ben dotat per lluitar contra la sequera.

Eleccions al camp

D’altra banda la coalició ha coincidit amb les organitzacions de la Unió d’Unions en la necessitat de realitzar eleccions en el camp per establir una representació agrària després de dècades sense democràcia al camp i arrossegant una representativitat que no és tal ni compta amb cap aval. Navarrete ha recordat els canvis en la representativitat política que s’ha donat a casa nostra en una dècada.

No té sentit mantenir una representativitat d’organitzacions agràries falsa si no és per causes poc clares. Apostem com ells per democràcia en el camp davant les imperioses necessitats a les quals s’enfronta el sector, amb misteriosos i vergonyosos silencis de determinades organitzacions que es beneficien d’una representativitat des de 2002, per la qual cosa és urgent que hi hagen eleccions al camp quan abans millor“, ha indicat.