Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha denunciat la intencionalitat del PP per eliminar de la Llei de Sequera, que es troba actualment en tramitació a la Cambra Alta, la dotació de 300 milions al Pla d’Assegurances Agràries Combinades. “És una vergonya que al Congrés parlen d’aquesta xifra i ara esmenen la Llei deixant-ho tot vinculat a la bona voluntat. És peremptòria, per als sindicats agraris i Compromís la implantació en el marc del Pla Nacional d’Assegurances Agràries Combinades d’una assegurança de cobertura per les pèrdues i danys ocasionats pel reg de sequera hídrica en els cultius de regadiu“, ha indicat el senador castellonenc.

La coalició ha recordat que, tan sols al territori valencià s’estimen les pèrdues causades per la sequera en 300 milions, una xifra que anirà en augment al llarg de 2018 i fins i tot en els pròxims anys, de prosseguir aquesta tendència de canvi climàtic i descens en les precipitacions.

Compromís ha assumit recentment les propostes de La Unió de Llauradors i la Unió d’Unions “perquè considerem són positives per als ramaders i agricultors del conjunt de l’Estat“. Les 100 esmenes presentades a la Llei són valorades de manera positiva per la coalició amb l’excepció del poc decidit interès del Govern per millorar les assegurances per incloure el risc per sequera, “cosa especialment greu quan constatem el poc interès del PP per impulsar les energies renovables, la reutilització que reclamem de l’aigua, l’autoconsum, millores en els contractes de subministrament elèctric davant d’un canvi climàtic que precisa d’decidides i urgents mesures“, ha indicat.

El senador ha lamentat la falta d’una visió més enfocada amb l’agricultura mediterrània, la gran absent de les prioritats de PP i PSOE “que sí que són especialment diligents en les seues preocupacions amb l’agricultura de zones com Andalusia o Extremadura, però que són condescendents amb els que s’encarreguen de modelar el paisatge, produir aliments frescos i previndre els incendis forestals a la Mediterrània“, ha lamentat.

Les mesures contemplades busquen garantir la continuïtat de les explotacions agràries i alleujar els efectes perversos de la sequera sobre l’ocupació agrària, en reduir els costos de contractació, particularment de les xicotetes i mitjanes explotacions agràries o que el conjunt de les provisions deduïbles i les despeses de difícil justificació contemple les tasques realitzades directament pel titular de l’explotació per la realització d’operacions no necessària o menys necessàries en condicions normals (per exemple, tractaments fitosanitaris en el cas dels cultius o d’atenció al bestiar en les produccions pecuàries), que resulta de difícil acreditació documental.

Compromís reclamarà a través d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat partides per millorar la política agrària, reduir la despesa per ramader per assegurances o el cost energètic després de l’eliminació de les tarifes especials o un fons extraordinari ben dotat per lluitar contra la sequera.