Anar directament a les notícies

Compromís denuncia que l’estatut de Múrcia també ha avançat al valencià en el Congrés tot i sol·licitar-ho sis anys més tard

Publicat el en Economia i Ocupació

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha carregat durament contra el Partit Popular i Ciutadans després per la decisió de la Taula del Congrés d’niciar la reforma de l’Estatut de Múrcia mentre segueix ajornant la del valencià, tot i que es va sol·licitar sis anys abans.

La reforma de l’Estatut valencià està paralitzada indefinidament perquè els grups parlamentaris del PP i C’s han sol·licitat 45 vegades que s’amplie el període d’esmenes mentre deixen que els estatuts d’altres territoris seguisquen els tràmits naturals.

L’Estatut valencià és l’únic que està en estat “pendent” malgrat que el parlament valencià va registrar la sol·licitud de la reforma al desembre de 2011 mentre que el murcià ho va fer al maig de 2017 i el canari a l’abril de 2015.

Baldoví ha criticat que s’estiguen usant les reformes dels estatuts d’autonomia com a “monedes de canvi” per a afavorir a uns territoris i governs autonòmics enfront d’uns altres: “Al PP i a Ciutadans no els importen gens els drets dels valencians i les valencianes ni que el nostre govern haja realitzat els tràmits sis anys abans que altres territoris. El seu modus operandi és claríssim, bloquejar les millores dels territoris no governats per ells”.

El portaveu de Compromís ja va criticar que l’Estatut de Canàries avançara al valencià fa uns mesos: “Amb aquesta jugada el PP s’ha assegurat l’aprovació dels Pressupostos comprant el vot als parlamentaris canaris”.

Baldoví considera que aquest bloqueig és intencionat: “No és raonable que la reforma d’;una única disposició addicional d’un estatut d’autonomia es demore quasi set anys. Els drets socials dels valencians i valencianes seguiran aparcats en el Congrés pel filibusterismo parlamentari del PP i C’s”.