Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha realitzat una “valoració molt negativa” del projecte de Llei de la Sequera que ha superat hui la fase al Senat. En la seua opinió “no ha comptat amb el consens dels afectats i no ha estimat ni una de la desena d’esmenes plantejades que hem traslladat i que sorgeixen d’agricultors i ramaders com la Unió de Llauradors i la Unió d’Unions que agrupa i representa agricultors de bona part de l’Estat“.

Un sector que no és viable no té futur“, ha alertat Navarrete als representants del PP, als quals els ha reclamat altura de mires “i que contribuisquen amb fons per 300 milions, anunciats al Pla d’Assegurances Agràries Combinades, al sobreesforç que han d’assumir els treballadors del sector primari amb les assegurances perquè aquest risc estiga cobert per les assegurances a un preu raonable“.

En aquesta mesura tenien posats els ulls molts agricultors ja que podia suposar un estalvi en la contractació d’aquesta assegurança. Així mateix Navarrete ha recordat que han eliminat de l’articulat el Fons Extraordinari de 1.000 milions que va ser aprovat al Congrés dels Diputats.

El senador ha qüestionat la capacitat dels governs del PP per gestionar els recursos hídrics, ja que “a Madrid amb la presumpta corrupció al canal, o amb la Fundació Aigua i Progrés, finançada per Francisco Camps amb 7 milions d’euros per atacar la política hídrica del govern precedent i que es va contractar amb la trama Gürtel a través de Special Events, empresa administrada per la dona de Correa. D’això sí que sabien“, ha ironitzat.

El senador castellonenc ha recordat que tampoc Acuamed va ser un exemple de bona gestió “sinó una vergonya que va acabar amb actuacions molt necessàries“. Tots aquests diners que podrien haver-se gastat, segons els representants de la coalició, en construir adequadament la bassa de San Diego a Villena, una de les més grans d’Espanya, que estaria ara emmagatzemant 20 hm3 d’aigua per als regants de València i Alacant “i no un nyap inservible com és ara“, o a dotar del subministrament elèctric que necessiten les dessaladores de Mutxamel o Torrevella.

La primera dessaladora no funciona i la de Torrevella podria arribar als 80 hm3 si s’augmenta la potència elèctrica. Això són polítiques ràpides, assequibles i barates. Però ho és molt més la reutilització d’aigua residuals convenientment tractades o d’emmagatzematge de l’aigua de pluja, amb menors costos ambientals que la dessalació i que pot tenir beneficiosos efectes en els aqüífers i millora en les reserves d’aigua“, ha retret el senador.

Navarrete ha trobat a faltar mesures per flexibilitzar les tarifes del consum energètic i ha titllat de populistes incloure els famosos plans d’ocupació rural d’Andalusia entre les mesures contra la sequera “o que s’incloguen esmenes a la carta referides a Andalusia i Extremadura de PP i PSOE. Es veuen clarament les seues prioritats“.

Paralitzar l’activitat el 8 de març

D’altra banda la coalició ha registrat una petició dirigida a la Mesa del Senat per paralitzar l’activitat parlamentària el proper 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i reivindicar la igualtat real entre homes i dones “amb l’objectiu de demostrar el compromís d’aquesta Cambra en la lluita per la igualtat en tots els àmbits de la societat, incloent el de la representativitat política i altres nivells de Govern“.