Anar directament a les notícies

Compromís celebra la sintonia entre Podemos i C’s per a la reforma electoral

Publicat el en General

El portaveu de Compromís en el Congrés Joan Baldoví ha valorat positivament el pas endavant de Podemos i Ciudadanos per a impulsar la reforma electoral i es mostra disposat a negociar amb qui siga: “a pesar que tenim una proposta més ambiciosa, entenem que és important l’acord i el diàleg perquè el Parlament siga el fidel reflex del que vota la ciutadania”.

La coalició valenciana ha valorat “molt positivament” que es treballe per aconseguir una major proporcionalitat en l’hemicicle, ampliar l’edat de vot als 16 anys, acabar amb el vot pregat, garantir la paritat total en les llistes electorals i desbloquejar les mateixes.

“És el moment que el vot de tots els ciutadans, siguen d’on siguen, valguen el mateix i que acabem amb la circumscripció provincial. És un criteri obsolet”, ha defensat Baldoví.

En aquest sentit, Compromís té una web en actiu des de 2011 on explica la seua proposta de reforma electoral per a tot l’estat anomenada Referèndum Baldoví. En ella s’aposta clarament per la circumscripció autonòmica en considerar que “el repartiment ha de ser proporcional a la població de dret i que l’actual afixació d’escons per província beneficia a les comunitats autònomes amb moltes províncies poc poblades”.

Els valencianistes consideren que “el criteri provincial afavoreix al bipartidisme i va en contra de la pluralitat, ja que en circumscripcions molt xicotetes, un tercer partit necessita un percentatge molt alt per a poder aconseguir el primer escó. Açò significa que partits amb més del 10 i 15% del vot es queden sense representació”.

Baldoví ha assenyalat la necessitat d’obrir el diàleg per a aconseguir el vot a favor d’una majoria de l'arc parlamentari, així com agilitar els treballs de la subcomissió per a la reforma electoral el termini de la qual acaba el pròxim 30 de juny.