Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la comissió d’Hisenda del Congrés, Ignasi Candela, ha porporsat crear un mecanisme, dins del nou model de finançament autonòmic, que compense el deute de les Comunitats Autònomes infrafinançades com la valenciana.

Candela ha plantejat aquesta iniciativa després que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, rebutjara ahir una quitació del deute autonòmic i advocara per una “descafeïnada” reestructuració de la mateixa

La iniciativa de la formació valenciana aposta per compensar els crèdits contrets per les CCAA infrafinanciadas. Este és el cas de la Comunitat Valenciana: a la cua de les inversions en els Pressupostos Generals de l’Estat i el deute del qual té el seu origen no en un excés de despesa sinó en una insuficiència d’ingressos, tal com assegura l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie).

El diputat de Compromís ha apel·lat a la coherència i ha exigit que els parlamentaris valencians del PP i de Ciutadans “donen suport el reconeixement
de la infrafinanciación i no es dobleguen davant la discriminació imposada pel Govern de Rajoy”.

Les paraules de Montoro, en les quals nega la condonació del deute, no susciten el consens ni tan sols en el seu propi partit i contradiuen a l’expert designat per la Comunitat Valenciana que va defensar una quitació de 21.500 milions d’euros. “Una vegada més la unanimitat en els Corts i els interessos del poble valencià s’esfumen quan els diputats del PP arriben a Madrid”, ha afirmat Ignasi Candela.

REAL DECRET: 1.953 MILLONS D’EUROS

El diputat de la formació valenciana també ha sol·licitat que el Govern aprove un Reial decret que liquide el finançament de 2016 i els lliuraments a compte de 2018. Una iniciativa que Montoro va plantejar el passat 31 de gener, però que ara supedita als nous Pressupostos Generals de l’Estat.

La proposta, en cas que es dugui a terme, suposaria l’abonament d’1.953 milions d’euros a les arques valencianes: 1.600 milions per la liquidació de 2016 i 353 milions per la rebaixa dels lliuraments a compte de 2017.

Des de Compromís han recordat que el PP i Ciutadans mantenen el bloqueig a la tramitació de l’Estatut, després de 7 anys d’espera. Els dos partits han tornat avui a prorrogar la reforma, que implica equiparar les inversions a la població valenciana.