Bota al contingut principal

La Coalició Compromís interpel·larà dimarts al Ple del Senat a la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Tejerina, sobre les mesures que pensa posar en marxa el Govern davant la crisi que està patint el sector arrosser a l’Estat espanyol.

En l’actualitat les importacions de Cambodja i Nyanmar estan enfonsant els preus de l’arròs europeu, context en el qual l’Estat espanyol ocupa el segon lloc per darrere d’Itàlia i produeix un terç de l’arròs produït a Europa. “Espanya i els seus dirigents s’omplen molt la boca de patriotisme però no presten prou atenció als seus sectors productius i, especialment, a l’agrícola on semblen actuar per altres interessos ja que els representants de l’Estat van estar en Fòrum del sector de l’Arròs de la UE celebrat a Brussel·les fa gairebé un mes. Reclamem que demanen a la Comissió Europea, tal com està previst en els tractats, limitar les importacions i tornar l’estabilitat i sostenibilitat al sector en casos de pertorbacions tan greus com les que vivim“, ha indicat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.

Les 750.000 tones produïdes s’ubiquen a Andalusia (40% del total), seguit d’Extremadura amb el 23%, al País Valencià amb el 15,5%, Catalunya amb el 15% i Aragó amb el 5,17%. L’arròs és fonamental per a l’alimentació “però té a més un paper ambiental cabdal per al futur de zones humides com l’Albufera, el Delta de l’Ebre o el Guadalquivir fins a les 109.411 hectàrees i ha patit una regressió important pel menor rendiment i superfície sembrada. En zones valencianes com la comarca de la Ribera aquest cultiu suposa una font d’ingressos destacable i el conreu està fortament lligat al seu ecosistema i forma de vida“.

Tot açò“, segons el senador de Compromís, “no semblen ser motius suficients perquè des del Govern s’actue, com ja vam advertir amb l’entrada de taronges de Sud-àfrica. La ministra ha solidaritzar-se amb les demandes dels productors d’arròs i mobilitzar els òrgans europeus que poden modular l’arribada de productes d’aquests països menys desenvolupats (LDCs)“, en els quals el respecte dels drets humans no està gens clar.

L’arròs, a més de ser un sector productiu fonamental per a l’alimentació, és un producte sensible que té un paper fonamental en la gestió de l’aigua i en la protecció d’àrees naturals d’especial importància.

Compromís insistirà a la ministra en la necessitat de demanar suport a les peticions de la Posició Comuna del Sector signades durant el Segon Fòrum del Sector de l’Arròs de la Unió Europea que reclamava precisament l’aplicació de la clàusula de salvaguarda que preveu l’article 22 dels Reglament de la UE i els aranzels a les importacions de l’arròs de Cambodja i LDCs per evitar la gran pertorbació de preus creada o l’establiment de regles de reciprocitat, ambientals, sanitàries i de condicions sociolaborals entre la UE i els tercers països amb els que estableix acords comercials així com plasmar en l’etiquetatge si ha estat produït a la UE.