Bota al contingut principal

Compromís ha manifestat aquest matí el seu desacord amb la resposta traslladada als senadors Jordi Navarrete i Carles Mulet, en què els insta a “respectar i complir” la llei vigent en matèria de circulació i seguretat viària, com a conseqüència de la defensa que la coalició ha fet dels senyals de trànsit en valencià situades des de fa dècades en molts pobles valencians i que subdelegació vol substituir per altres en castellà.

Amb l’arribada de Compromís a algunes alcaldies, el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, “per una única denúncia d’un veí“, ha ordenat canviar-les per altres on hi haja presència de la llengua castellana. “Un problema que no havia existit en anys precedents, ni quan el PP era al govern o a l’alcaldia d’aquests ajuntaments, de manera que després de les missives hi ha una evident intencionalitat política contra ajuntaments de Compromís“, ha assenyalat el portaveu al Senat, Carles Mulet.

Per aquest motiu i per instar els representants de Compromís a “respectar i complir la llei“, els senadors han presentat una bateria de preguntes al Govern per conèixer les accions que es van realitzar des del Govern, dins les seues competències, per informar els municipis afectats de la necessitat de canviar els senyals de trànsit fruit de la normativa posterior aprovada; quines accions s’han fet des del Govern per fomentar l’ús i la promoció del valencià al País Valencià, el balanç que fan de l’aplicació de l’oferiment de mestres de valencià realitzat des de la Conselleria d’Educació i Cultura a la Delegació del Govern i Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat perquè aprenguen la llengua pròpia i acabar així amb les reiteratives i penoses notícies on ciutadans valencianoparlants són denunciats per expressar-se en la seua llengua.

També requerim saber si el Govern és conscient que Bellreguard està travessat per la N-332, de titularitat estatal. Coneix el Govern els freqüents casos d’atropellaments mortals a la N332 a Bellreguard? El nombre de persones ferides? Els danys a béns públics i privats? Que la contaminació supera en 32 vegades la permesa?, així com les actuacions que s’han realitzat en els últims 10 anys per acabar amb aquesta situació de greu perill per a les persones i inseguretat en aquesta carretera, així com si coneixen quina està sent la inversió que realitza el mateix ajuntament davant la falta d’inversió estatal, per garantir la integritat física de les persones que transiten en el pas de la N332 pel municipi“, ha assenyalat Mulet.

Mulet ha replicat al delegat del Govern que “la llei està per a tots i que l’administració general ha de aplicar-se-per tant i complir amb ella com està fent Compromís des de les institucions, perquè en la defensa de la llengua pròpia i dels drets i inversions no podem més que estar al costat de la nostra gent i els seus alcaldes, perquè el Govern actua de forma injusta des d’un òptica repressora i maltractadora cap als valencians en tots els indicadors possibles“.