Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha reclamat que acabe el greuge que pateixen els espais culturals valencians, patrimoni i indústries pel que fa a ajudes, col·laboració en la gestió i falta de fons per part del Ministeri i altres organismes. “Es percep en qualsevol dels camps un menyspreu evident, una discriminació notòria i una falta de respecte cap a la potencialitat, projectes, bagatge i professionals de la nostra autonomia en la matèria“, ha indicat Navarrete.

El senador ha posat com a exemple l’interès de l’Estat pels seus propis espais, “com passa amb el castell de Sagunt, on no arriba un duro al monument que no siga per reparar danys d’emergència, sent titularitat d’aquest patrimoni i la manca de col·laboració en la matèria amb la Conselleria de Cultura o l’Ajuntament, que anhela un major pes en la gestió i inversions“.

El capítols de les subvencions ocupa una altra de les principals preocupacions per als senadors de la coalició, ja que “deixen com de quarta fila espais com l’IVAM, que compta amb nombroses obres pròpies, mentre premien MNAC o el Guggenheim que compten amb molt poca obra pròpia, amb diferències econòmiques abismals. El mateix passa amb el Palau de les Arts que programa tot l’any, mentre les subvencions si arriben a la Maestranza de Sevilla o a Bilbao, que rep diners per dos o tres obres a la temporada“, ha retret.

El Govern, per un mal funcionament de l’administració ja va deixar el 2016 sense subvenció a aquest espai museístic que va ser saquejat durant el govern del PP, encara que si van rebre els seus fons el Reina Sofia o el Prado. Compromís ha denunciat la manca de rigor d’uns criteris dispars, insostenibles, discrecionals i que possibiliten que, mentre un museu ingresse un milió d’euros, l’altre es quede amb una misèria, “quan són equiparables en grandària, visites i prestigi“, ha denunciat Navarrete.

Manca de voluntat amb el Museu de Belles Arts

D’altra banda la coalició ha reclamat còpia de l’expedient de desestimació del Pla Museogràfic del Museu de Belles Arts de València que, tot i ser la segona pinacoteca de l’Estat, per darrere del Museu del Prado, el Museu de Belles Arts de València segueix sent maltractat per la falta d’inversió estatal. Els esforços de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, encarregada de la gestió han donat els seus fruits, donant-li a Sant Pius l’empenta que aquest es mereixia.

Després de les inversions en comptagotes, els dubtes, el bloqueig al projecte i el rebuig a un projecte espectacular de tal envergadura com el d’aquest recinte, tan sols és sostenible des d’una òptica de revenja política i de vetllada campanya de boicot cap allò valencià“, ha censurat el senador.

Compromís ha reclamat el dret dels ciutadans a accedir a la cultura, així com la universalitat de la mateixa i la injustícia que suposa reforçar tan sols dos pols, obviant altres zones com Elx, que reclama al seu Dama, el llegat de ciutats com Sagunt, Alacant i la ciutat de València, tercera urbs de l’Estat malgrat l’aïllament i l’interès en mantenir la dependència de gestió, demora en les actuacions i ofec econòmic.