Bota al contingut principal

Compromís, amb el suport del grup d’Unidos Podemos, vol que el president del Govern, Mariano Rajoy, i la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, compareguen davant del Ple del Congrés per explicar com afectarà a les pensions l’entrada en vigor del factor de conegut com a “factor de sostenibilitat”, pel qual les pensions només augmenten un irrisori 0,25%, per sota de l’IPC, cosa que ha provocat nombroses protestes i mobilitzacions dels col·lectius afectats.

Aquesta mesura, introduïda en la reforma de pensions del PSOE el 2011 i definida en la del PP dos anys més tard, suposa una modificació del càlcul de la pensió de jubilació. Així, a més de les bases de cotització i del nombre d’anys cotitzats, també es tindrà en compte l’evolució de l’esperança de vida en el moment d’accedir a la pensió.

El passat mes de gener, davant de la Comissió del Pacte de Toledo, la ministra Báñez va declinar respondre davant dels diputats com afectaria aquest nou “factor de sostenibilitat”, tot justificant que encara no disposaven de les últimes dades de defuncions.

Per a Compromís, “aquesta mesura suposarà una reducció de la quantia de les pensions del 5% per dècada, de manera que l’any 2050 s’arribarà a una reducció del 20% per als pensionistes”, de manera que en la seua proposició de llei per revaloritzar les pensions, registrada al gener i a l’espera de si el Govern accepta o no la seua tramitació, ja hi varen incloure que se’n suprimís.