Bota al contingut principal

Les campiones del món d’escacs, Mariya i Anna Muzychuk, es negaren a revalidar els seus títols al campionat del món d’Aràbia Saudíta pel tracte vexatori cap a la dona d’aquell país.

Compromís denunciarà aquest dimecres dia 7 de març, en la prèvia del dia de la dona, les relacions de la Unió Europea amb països com Aràbia Saudita que denigren el paper de la dona en la societat. Per a visibilizar la seua denúncia, el portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha convidat dues mestres i campiones del món d’escacs com Mariya i Anna Muzychuk a la cambra perquè expliquen la seua recent renúncia a revalidar el títol en celebrar-se aquest a Aràbia Saudita, soci de la UE i país que no respecta els drets de la dona.

La jornada començarà amb una presentació a càrrec de Jordi Sebastià i l’Eurodiputat de Primavera Europea-Equo, Florent Marcellesi, que donarà lloc a la participació de la mestra d’escacs Mariya Muzychuk qui explicarà els entrebancs que ha de superar la dona en un esport com el seu i com va ser aqueixa difícil situació d’haver de renunciar al somni de lluitar, al costat de la seua germana Anna, pel títol de campiones del món a Aràbia Saudita.

A continuació tindrà lloc la part més lúdica de la visita, en la qual la mestra Muzychuk realitzarà una partida simultània amb eurodiputades i eurodiputats, així com membres del Parlament Europeu.

“Des de Compromís volem convidar a jugar a la nostra partida amb Mariya a l’eurodiputat polonés Janusz Korwin-Mikke, qui, entre altres bajanades, va insinuar que la dona no podia guanyar mai als escacs a un home. Ara mateix està davant l’oportunitat de descobrir que el seu discurs masclista i ignorant és fals, només ha de moure peça”.

En l’apartat més formal, Sebastià ha afirmat que, mitjançant la visita de Mariya i Anna, des de Compromís pretenen visibilizar “una Unió Europea que no va de cara davant la discriminació de la dona. Mentre retarda incesablemente la normativa per a lluitar contra la violència contra les dones i acorda tractes amb països que maltracten les dones, ens volen mostrar una UE que es preocupa per elles, quan el que ha de fer en realitat és ocupar-se”.

Finalment, Jordi Sebastià s’unirà a la vaga mundial convocada per al 8 de març i donarà el seu sou d’aqueix dia a una organització feminista.