Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Enric Bataller, ha registrat hui una pregunta parlamentària en la qual sol·licita l’opinió del Govern davant la “persecució” de voluntaris, i organitzacions humanitàries en defensa dels drets de les persones migrants en trànsit, com la de l’activista Helena Maleno o la de l’ONG espanyola Proactiva Open Arms.

El vaixell Open Arms, que es dedica al rescat de persones migrants, es troba des d’ahir immobilitzat al port de Pozzallo, a la localitat siciliana de Ragusa. la fiscalia italiana, que també ha detingut Marc Reig, capità del vaixell, investiga l’ONG per “Foment de la migració il·legal i associació criminal”, segons ha informat el fundador de la organització en el seu compte de Twitter.

Bataller ha exigit la mediació del Govern, a través del Ministeri d’Afers Exteriors, per protegir la tasca humanitària de Proactiva Open Arms -que en els últims tres anys ha rescatat a unes 59.000 persones- i ha recordat que tant la Convenció de Nacions Unides sobre el Dret del Mar com el Conveni Internacional sobre Recerca i Salvament Marítim reconeixen l’obligació dels vaixells i dels estats part a “Garantir l’assistència de les persones que es trobin en perill a la mar”, al marge de seua nacionalitat, condició jurídica o circumstàncies en què aquestes es troben.

La investigació de les autoritats italianes, segons sembla, deriva de la desobediència de la ONG espanyola davant les amenaces dels guardacostes libis durant un rescat a 73 milles de les costes de Líbia, 48 milles més enllà de les seves aigües territorials.

“El Govern ha de vetllar pel compliment dels tractats internacionals i, almenys, protegir jurídicament els salvavides del major cementiri d’Europa “, ha assenyalat el diputat de Compromís en referència a les més de 2.500 persones que moren cada any en el Mar Mediterrani.

La formació valenciana ha expressat la seua solidaritat amb l’ONG i ha demanat informació al Govern sobre les mesures que pensa adoptar per defensar la legalitat de la organització i per garantir la seguretat dels activistes espanyols davant les successives amenaces dels guardacostes libis.