Bota al contingut principal

Aquest matí s’ha debatut i aprovat, amb els vots a favor de tots el partits menys el PP, que s’ha abstingut, la Proposició No de Llei presentada pel diputat Josep Nadal de Compromís a la Comissió d’Obres Públiques de Les Corts sobra la gratuïtat de l’autopista Ap-7. Amb aquesta proposta es reclama al Ministeri que faça gratuït el pas per l’AP-7 de les persones de les dues Marines i de la Safor, per no tindre alternatives eficients i segures a l’autopista.

A més, amb esta proposta també es reclama el pas gratuït de vehicles pesats entre els peatges del Cap Roig a Torrevella i el de Favara, per a descongestionar l’N-332 de camions. Així mateix també es demana que es bonifique o es faça gratuït el pas entre peatges, quan el tram de l’autopista estiga en obres, o quan a l’N-332 i l’N-340 hi haja obres.

El debat i aprovació d’esta proposició en Les Corts ha coincidit en el temps amb l’anunci del Ministeri de rescatar més autopistes i insinuar que tot i que l’AP-7 serà pública el 2020, aquesta seguirà sent de pagament; per això el primer punt de la proposta de Compromís insta a que quan la concessió vença el 31 de desembre de 2019, la carretera, a més de gestió pública siga gratuïta.

Segons afirma Nadal “la gent de les comarques per on passa l’autopista ja l’hem més que pagada de les nostres butxaques, i és una burla que el ministre De la Serna plantege que, tot i no renovar la concessió, continue sent de pagament, hem de recordar que aquesta concessió acabava a finals del 1996, i es va prorrogar gràcies al PP fins al 31 de desembre del 2019, per a fer un favor als seus amics”.

Cal dir que l’N-332 pel seu pas per la Marina arreplega alguns dels punts amb major sinistralitat del seu recorregut i a la Safor creua els pobles amb les majors retencions, cosa que fa que transitar per l’AP-7 siga la manera més segura de desplaçar-se, per exemple de la Marina Alta a la Baixa, o d’aquesta a la Safor. No hem d’oblidar que tot el recorregut de l’N-332 per les comarques del sud, i el tram entre Crevillent i Múrcia de l’N-340 figuren entre els trams més perillosos de tot l’Estat.

“Tot i això en l’actual escenari de rescats d’autopistes, el Govern d’Espanya es planteja rescatar fins a nou autopistes, la gran majoria, de servei a Madrid, mentre que al País Valencià el maltracta amb un finançament deficient i una manifesta falta d’inversions en infraestructures, entre les quals es troba aquesta. Ací no parlem d’afavorir a empreses amigues del PP, sinó d’ajudar les persones que es juguen la pell cada vegada que han d’agafar el cotxe per a transitar entre les Marines i la Safor” explica el diputat pegolí de Compromís.