Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís a les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha afirmat que “l’actitud prepotent del director de la central nuclear de Cofrents, Tomás Lozano, amb el seu rebuig a comparèixer en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local, és una clara falta de respecte i menyspreu al treball que es fa des del parlament valencià. I més quan cada vegada que ha vingut a comparèixer s’ha limitat a vendre les bondats de l’energia nuclear, sense entrar a contestar el fons de moltes de les preguntes fetes des del nostre grup parlamentari”.

Segons Ponce, “Lozano sempre tira balons fora quan se li pregunta sobre qüestions com els problemes tècnics que han aturat la central diverses vegades durant l’últim any. Ara Cofrents disfressa com a aturades programades les noves anomalies i avaries que constantment van sorgint en una central obsoleta, molt propera a la fi de la seua vida original de disseny tal i com ha dit el mateix director de la instal·lació nuclear valenciana. Però la realitat és que les úniques aturades programades són aquelles que es fan cada dos anys per a recàrrega del combustible i revisió íntegra de la instal·lació, i no cada nova avaria que pateix la central”.

“A més a més, a la seua darrera compareixença en les Corts, el director de Cofrents es va negar a explicar aspectes tan importants com l’origen i repercussions de totes les avaries detectades als últims mesos. És el cas del trencament de la vàlvula del sistema de refrigeració, i les peces de la qual tardaren més d’un mes en recuperar. O també el cas de les presumptes tasques de conservació en diferents accionadors hidràulics de les barres de control. I l’episodi més recent sobre el qual tampoc vol parlar el senyor Lozano és la no renovació de les juntes de segellat en les diverses aturades efectuades”.

“A tot això s’afegeix que, amb esta no compareixença d’ara del director de Cofrents, ens quedarem sense escoltar cap explicació sobre la situació actual de les instal·lacions d’emmagatzematge de residus nuclears a la central. No és de rebut que els valencians i les valencianes hem de suportar els riscos inherents a Cofrents quan s’ha demostrat que és prescindible després d’haver estat aturada tres dels últims cinc mesos, sense cap problema d’abastiment d’energia elèctrica per a la població”, ha conclòs Juan Ponce.