Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern espanyol a renunciar a engegar un nou Programa Especial d’Armament i que destine els recursos previstos per a esta despesa militar a reforçar els serveis públics essencials: educació, sanitat, dependència i, especialment, el sistema de pensions, alhora que s’impulsa una cultura per la pau i desarmament.

Segons Álvaro, l’informe ‘Els despropòsits de la Despesa Militar’ del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, “recull que el total de la despesa militar espanyola va ser de 18.776 milions d’euros en l’any 2017, quasi 2.000 milions d’euros més que l’any anterior. Això vol dir que la despesa militar total actual és igual a la suma de la quantitat que l’Estat dedica a foment del treball (5.499 milions), infraestructures (5.392 milions), sanitat (4.093 milions), educació (2.525) i cultura (801 milions)”.

“De fet, des del 2008 fins ara el pressupost en infraestructures s’ha reduït un 63%, en cultura ha baixat un 34%, en foment del treball un 28%, i en investigació civil un 21%, mentre que en despesa militar real només s’ha reduït un 10%, gaudint d’un privilegi que no han tingut altres partides”.

“I no ens oblidem de l’última notícia que hem rebut de la Ministra de Defensa del Govern espanyol, anunciant un nou Programa Especial d’Armament (PEAS) amb el que destinarà 10.805 milions d’euros per comprar armes, com ara vehicles de combat sobre rodes 8×8, fragates F-110, avions d’entrenament o helicòpters NH-90 navalitzats, entre altres. Però per si això no era prou, cal recordar que l’Estat encara manté un deute de 21.351 milions d’euros a causa del PEAS anterior, que haurà de pagar fins l’any 2030”, ha afegit.

“Mentrestant, els ciutadans i les ciutadanes continuem patint retallades per part del govern de Rajoy, veient minvat el nostre dret a l’accés a una vivenda o, sense anar més lluny, el dret a unes pensions públiques dignes. Amb eixe reclam s’han manifestat milers de persones darrerament als carrers després de l’efecte dels últims canvis introduïts per al còmput de les pensions.”

“Des de Compromís considerem que és en qüestions com aquestes on queden clares les prioritats d’un govern. Així, mentre que augmentar les pensions mínimes suposaria una despesa de 3.000 milions d’euros o augmentar-les en relació a l’IPC costaria 1.800 milions, el Govern espanyol prefereix dedicar més de 10.000 milions al nou Programa Especial d’Armament. D’ahí la nostra proposta per tal que el Govern central deixe de destinar recursos a estos programes de despesa militar”, ha conclòs la diputada de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro.