Bota al contingut principal

Compromís ha presentat hui al Congrés una iniciativa per suprimir l’article 525 del Codi Penal que recull el delicte d’ofensa a una confessió religiosa, una figura que entra en contradicció amb els drets constitucionals que garanteixen la llibertat d’expressió i el caràcter aconfessional de l’Estat.

La proposta de Compromís coincideix amb la notícia que el Ministeri de Defensa ha tornat a emetre una ordre perquè en les unitats, bases, centres i aquarteraments militars la bandera onege a mig pal per la mort de Crist. Una normativa que el PSOE va revocar i que Maria Dolores de Cospedal va recuperar el any passat.

El diputat i portaveu a la comissió de Justícia de la formació valenciana, Enric Bataller, ha expressat la seua preocupació per la “deriva involucionista” del Govern de Rajoy, també en matèria de drets i llibertats. “El nostre Codi Penal persegueix actualment el crim de pensament, ja que interpreta de forma subjectiva l’ànim d’ofendre a una confessió religiosa “, ha assenyalat Bataller.

Entre els exemples recents: la condemna a un jove que va substituir la cara d’en la imatge d’un Crist, o les tres dones imputades per passejar una vulva en el marc d’una processó feminista.

El diputat de Compromís ha assegurat que l’article 510 del Codi Penal ja recull les hostilitats, discriminació o incitació a l’odi per motiu de religió o creences, de manera que la supressió del 525 no deixa en la indefensió jurídica a cap persona; una postura que defensa també la Unió de Fiscals Progressistes.

“No és propi d’un Estat democràtic i aconfessional mantenir aquest delicte” ha assegurat Bataller que ha criticat l’ “herència franquista” com l’ofensa a les
confessions religioses, les fundacions que promouen la figura del dictador o el ducat de Franco amb Grandesa d’Espanya.