Les Corts insten el Govern espanyol, a través del Ministeri d’Agricultura, a reclamar a la Comissió Europea incloure un etiquetatge per a l’arròs on conste que és “produït a la UE” i que, de tal forma, es permeta als consumidors evitar la competència deslleial que els productors valencians pateixen de països com Cambodja, que amb un tracte preferencial de comerç i dubtes sobre el compliment dels drets humans al país asiàtic, estan causant greus pertorbacions de mercat que afecten en aquest cas a productes valencians.
La proposició no de llei registrada per la diputada i portaveu d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de Compromís a Les Corts Cristina Rodríguez, entre altres mesures, persegueix la protecció d’un cultiu íntimament lligat al País Valencià. Compromís no entén com el govern d’Espanya no ha demanat aplicar les clàusules de salvaguarda per a protegir el mercat de l’arròs davant la competència deslleial de països no comunitaris i que haja hagut de ser Itàlia qui ho faça.
Rodríguez reclama a Madrid que demane aplicar la clàusula de salvaguarda prevista en l’article 22 del Reglament de la UE No. 978/2012, i que reintroduisca els aranzels a les importacions de l’arròs de Cambodja per evitar la gran pertorbació de preus creada. També la modificació de l’article 29 del Reglament de la UE No. 978/2012 per poder introduir una clàusula automàtica de salvaguarda per al sector de l’arròs en el cas d’importacions de Països Menys Desenvolupats que causen alteracions greus de mercat.
“Cal establir regles de reciprocitat, ambientals, sanitàries i de condicions sociolaborals entre la UE i els tercers països amb qui estableix acords comercials. L’agricultura necessita regles mútues per al comerç i el medi ambient, i també garantir els drets de treballadors i treballadores. Exigim al govern de M. Rajoy que no mire cap a un altre costat i done suport als nostres productors d’arròs, i no els ignore com va fer amb el sector dels cítrics quan la UE va llevar els aranzels dels productes sudafricans”, ha manifestat Rodríguez.
El País Valencià es troba íntimament lligat al cultiu de l’arròs. Aquesta activitat agrària produeix un gran nombre de beneficis no només econòmics, sinó també socials, culturals i mediambientals, entre els quals destaca el paper fonamental que el cultiu de l’arròs té sobre la gestió de l’aigua. L’arròs representa un valor ambiental molt important perquè contribueix a la reducció de la contaminació de l’aigua subterrània i la seua salinitat en els camps propers a les desembocadures dels rius. Aquest cultiu té, per tant, un paper fonamental en la sostenibilitat d’espais com el parc natural de l’Albufera o la marjal de Pego-Oliva, per citar dos dels exemples més emblemàtics en terres valencianes .
La diputada de la coalició insta a més a més al Govern a que lluite per reconèixer la qualitat de producte “sensible” per a l’arròs i la seua aplicació a tots els tractats comercials de la UE i al futur reglament de la PAC. La proposta recull les peticions de la Posició Comuna signades durant el Segon Fòrum del Sector l’Arròs de la Unió Europea, celebrat el passat dia 23 de gener del 2018 a Brussel·les.