Bota al contingut principal

El senador territorial de Compromís i portaveu al Senat, Carles Mulet, ha mantingut hui a la Comissió el vot particular de la coalició a la proposta de no ratificació de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) pels seus nefastos efectes sobre la citricultura valenciana i espanyola i per suposar un perill per a la sanitat.

Mulet ha exigit, a més de la no ratificació de l’Acord oficialment en vigor i que ha generat pertorbacions greus en el mercat de cítrics, l’aplicació de la clàusula de salvaguarda del mercat per la pressió competitiva i la no adaptació real a les condicions dels cítrics de l’Estat, on els valencians suposen un important pes en el conjunt espanyol i són, per tant els principals castigats amb aquest acord.

A més apel·lem al fet que PP, Cs i PSOE que coneixen ja dels letals efectes sobre la citricultura estatal corregisquen els seus vots a Europa i aprofiten la votació de la ratificació del Tractat al Senat per tallar en sec i rebutjar el tractat per nociu“, ha afegit.

Espanya permet ara la imposició europea d’obrir els mercats als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que el 2025 desaparega qualsevol taxa aranzelària“, ha assenyalat, cosa que per al senador “inundarà el mercat amb cítrics sense garanties fitosanitàries , que poden suposar una amenaça real per als cultius, per l’arribada de plagues d’aquest continent i enfonsarà els preus de la producció local, de la qual viuen molts valencians i espanyols encara“.

ACORD PERILLÓS

El temps de prova ha estat més que suficient per veure els efectes perniciosos del mateix i rectificar per tòxic. En aquest sentit la coalició reclama de nou mesures com que Espanya demane l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, una mesura de protecció en els països de la UE davant el cas que s’hagen alterat de manera significativa les condicions en què es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos, com ha estat el cas.

El senador valencià ha posat com a exemples el rigor amb què s’estableixen als EUA exigències al transport en fred o a les inspeccions tant en origen com en destí, mentre la UE deixa entrar cítrics al continent per qualsevol lloc i les inspeccions són un colador. Al llarg de 2015 es van detectar a la Unió Europea fins a 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius, 16 dels quals eren de vectors que provoquen aquestes malalties com el Citrus Black Spot, l’HLB o plagues com la Thaumatotibia leucotreta.

Algunes d’aquestes amenaces suposarien la destrucció de la planta i mesures equivalents a les que s’estan prenent amb la Xylella fastidiosa, pel que Mulet ha demanat “responsabilitat a les autoritats espanyoles i europees i que defensen els interessos propis, ja que els protocols s’estan demostrant incorrectes davant d’aquestes amenaces, com hem pogut veure amb l’arribada de la Xylella fastidiosa“.