Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi en les Corts Valencianes, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern de Mariano Rajoy acomplir de manera urgent amb el seu compromís de dotar pressupostàriament amb 200 milions d’euros el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere tal com s’estableix al punt 9 de les propostes d’actuació del Pacte.

Segons Ortega, “arran de la recent presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018 s’ha constatat l’incompliment dels acords del Pacte d’Estat per part del Govern d’Espanya. Només s’han destinat 80 milions dels 200 milions que es van anunciar. I, a més a més, respecte a les partides que es va acordar que l’Estat hauria de destinar a les Comunitats Autònomes i les corporacions locals, ara s’estableix que seran aquestes qui ‘hauran d’incloure als seus pressupostos increments per import de 100 i 20 milions d’euros respectivament per finançar mesures d’aquest Pacte, per a això comptaran amb recursos suficients donades les majors aportacions que rebran respecte a 2017 a través del sistema de finançament’. Tot això demostra que s’incompleix allò establert al punt 9 de les propostes d’actuació del Pacte”. 

“Al setembre de 2017 es va aprovar al Congrés el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Però més de sis mesos després el Govern d’Espanya no ha dotat pressupostàriament este Pacte estatal ni ha iniciat cap de les 213 mesures previstes en ell, requerisquen  o no partida pressupostària. I ni tan sols s’ha pogut constituir la Comissió de Seguiment del Pacte contra la Violència de Gènere, per permetre que les parlamentàries que han treballat en l’elaboració del pacte puguen continuar realitzant el seu treball i conèixer els avanços que s’estan realitzant, o no, després de l’aprovació del Pacte”.

“En canvi, el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, aprovat també el setembre de 2017, va ser dotat pressupostàriament amb més de 12 milions d’euros en 2018 (12,7 milions) i, com no podia ser d’altra manera, les mesures que es van aprovar ja han començat a aplicar-se. I és que la lluita contra la violència de gènere i l’eradicació del masclisme a la nostra societat requereixen un compromís real, una inversió que permeta previndre el masclisme, protegir a les víctimes i treballar per la igualtat”.

“Estem davant una situació d’urgència que necessita mesures d’urgència. Situació que el Govern central no contempla donada la seua falta de compromís real per dotar al Pacte estatal contra la Violència de Gènere amb els 200 milions d’euros promesos per Rajoy. Necessitem que la igualtat de gènere i la vida de les dones, i dels seus fills i filles, estiguen al centre de totes les polítiques”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.