Bota al contingut principal

Compromís demanarà des del Senat a través d’esmenes als pressupostos generals de l’Estat la digitalització i posterior retorn dels fons documentals de l’Arxiu del Regne de València (ARV), que segueixen sent titularitat de l’Estat. El portaveu a la cambra alta de la coalició, Carles Mulet, ha recordat que va ser amb l’impuls d’Alfons V El Magnànim ‘a les Corts de 1419 quan es va refundar i va agrupar l’arxiu real i tots els documents de les diferents seccions que el conformen i que “2019 pot ser un bon any perquè els valencians recuperem en la seua totalitat, de nou tres segles després, la gestió d’uns documents que ens van ser arrabassats pel monarca Felip V“.

Ja més recentment, el 1985, l’Estat va transferir a la Generalitat la gestió dels documents però no la seua titularitat ni la de l’edifici. “Pretenem obrir una nova etapa en la història d’aquests valuosíssims fons, reflex del nostre ric llegat com a poble i com a eina imprescindible per als investigadors proposant en una esmena la digitalització de tots els fons i el lliurament de l’edifici i tot el seu contingut a la Generalitat“, ha assenyalat Mulet.

Incomprensible la poca atenció

El representant valencià ha lamentat el poc cas i suport que es presta als museus i institucions valencianes en la posada en valor del patrimoni històric i cultural, ja siga al castell de Sagunt, les insuficients ajudes a l’IVAM, a la programació del Palau de les Arts, a la pinacoteca del Museu de Belles Arts de Sant Pius V o al retorn de peces tan emblemàtiques com la Dama d’Elx per posar alguns exemples. “Incomprensibles greuges reiterats i constants cap al nostre poble”, ha conclòs.