Bota al contingut principal

La coalició Compromís defensarà incloure en els PGE partides per a actuacions a les conques de barrancs i rius valencians, molt degradats pels anys de falta de manteniment i conservació des del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA).

El representant de la coalició la Comissió de Medi Ambient, Jordi Navarrete, ha assenyalat que “com a prioritat insistirem en la necessitat que l’administració central invertisca d’una vegada a la conca del riu Vaca i la millora de la seguretat, ja que en una reunió a la seu del Ministeri fa un any se’ns va anunciar a senadors i alcaldes de la conca del Vaca, que s’anaven a invertir de forma ‘imminent’ 100.000 insuficients euros per a la neteja del riu en el marc del Reial Decret de mesures pels temporals, cosa que encara no ha succeït a dia de hui“.

En aquest sentit Compromís reclamarà incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat les actuacions pendents d’executar-se en el Vaca i traçar un pla a estendre a les lleres valencians per eliminar la canya dels rius i reforestarlos amb flora autòctona, en la línia de les converses mantingudes amb els alcaldes i representants de la Safor i la Valldigna. Mulet ha recordat l’estat de rius i barrancs i la perillositat que comporten i com l’administració central ha dimitit, de facto, de les seues obligacions davant de problemes evidents que al seu dia van motivar la redacció d’obres de canalització que eren urgents i estaven a punt de materialitzar-se.

Per als senadors de Compromís “no hi ha justificació per tant retard, ja que planteja fins i tot la col·laboració de molts municipis en el manteniment posterior de la canya i suposaria un alleujament per als alcaldes que tenen aquest problema en els seus municipis. El MAPAMA i les confederacions implicades han d’actuar d’una vegada, ja que el PP ha votat massa vegades en contra del territori valencià, de la moció que vam plantejar per recuperar la canalització de la Rambla d’Alcalà al Maestrat o al riu Vaca, per citar alguns exemples i de les mocions als últims Pressupostos Generals presentades per Compromís i rebutjades per PP-Cs“.

Compromís recorda que són els ajuntaments els que realitzen funcions d’autoprotecció i manteniment de lleres que li són impròpies en aquesta material i que corresponen al MAPAMA qui, al seu torn, els cobra per fer la feina que ells no fan. Aquesta situació d’abandonament de funcions és una tònica de nord a sud de l’autonomia ja que el MAPAMA no actua per millorar els rius si no és mitjançant convenis amb altres administracions que financen els treballs. Aquesta apatia es redueix fins a l’extrem d’ignorar completament l’estat de brutícia, presència de canyes i vegetació en extenses zones de l’autonomia que poden posar en perill infraestructures i vides humanes pel imprevisibles que són els efectes de les riuades al País Valencià, “el que coneixen sobradament al Ministeri“, ha conclòs.