Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies a les Corts Valencianes, Teresa Garcia, ha presentat una proposta per impulsar, juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i les diputacions, la creació d’una Xarxa de Turisme Industrial de la Comunitat Valenciana, “que agrupe als municipis amb patrimoni industrial del territori valencià. L’objectiu és generar una marca i una línia d’actuació comuna que siga un instrument de projecció, d’atracció de visitants i de creació d’activitat econòmica i cultural al voltant del turisme industrial”.

Segons Garcia, “el patrimoni industrial és el conjunt dels béns mobles, immobles i sistemes de sociabilitat relacionats amb la cultura del treball que han sigut generats per les activitats d’extracció, de transformació, de transport, de distribució i gestió generades pel sistema econòmic sorgit de la ‘revolució industrial’. I a poc a poc s’està consolidant una tendència de creixent interès pel passat industrial de tota Europa, que es concreta en la recuperació, protecció i valorització del patrimoni industrial recuperant-lo com a element museístic, d’una banda, i d’altra banda, en visites a la indústria activa”.

 “A determinats països europeus (Regne Unit, Alemanya, França…) ja fa dècades que treballen en la restauració, musealització i difusió del patrimoni industrial. I, per exemple, a Catalunya una de les propostes més ambicioses que s’ha posat en marxa és la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), que agrupa més de 25 municipis que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània”.

“Al nostre territori, l’Agencia Valenciana de Turisme ha inclòs el turisme industrial com un dels nostres productes turístics en el Llibre Blanc per a la nova estratègia turística de la Comunitat Valenciana. El turisme industrial és un recurs imprescindible, donat el seu inqüestionable valor educatiu i social i el seu considerable potencial econòmic”.

“Des de Compromís considerem que la suma d’esforços i l’organització d’una línia d’actuació comuna en quant al turisme industrial dels nostres municipis contribueix a una major efectivitat en la difusió i la presència en els mercats turístics. De fet, encara que al nostre territori alguns enclavaments, com el Port de Sagunt, ja pertanyen a la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, l’única comunitat autònoma que apareix en l’oferta europea de rutes de patrimoni industrial és Catalunya. Per això és necessari treballar per tindre la nostre pròpia oferta de turisme industrial”, ha conclòs la diputada Teresa Garcia.