Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una Proposició No de Llei per instar al Consell a iniciar les gestions necessàries amb el Govern Central per aconseguir la transferència de competències dels serveis ferroviaris de rodalia.

Segons explica la diputada de Compromís, Belen Bachero, “aquesta transferència de les competències de les rodalies s’hauria d’escometre després de què el govern central realitzara totes les inversions pendents i establira el finançament anual necessari per a poder gestionar i mantenir les mateixes correctament”.

A dia d’avui l’Estat no ha licitat la majoria de  les grans actuacions previstes per al nostre territori. Ara per ara, la situació de les infraestructures al País Valencià, especialment de la xarxa ferroviària i dels trens de Rodalies és de col·lapse i el llistat de greuges i de compromisos incomplits quasi inacabable: el conveni signat en 2010 entre Govern Central i Consell per activar el Pla de Rodalies 2010-2020, que preveia invertir 3.400 milions d’euros per a la construcció d’infraestructures, per a estacions i per a la modernització, millora i adequació de les mateixes; les renovacions d’aquest acord o els recents anuncis del Ministeri de Foment sobre infraestructures ferroviàries són paper mullat.

Després de l’escassa inversió de l’Estat l’any passat i del flagrant incompliment de la seua execució, el que podem observar en el projecte de pressupostos de l’Estat de 2018 que s’han presentat és que seguiran incomplint-se molts dels compromisos i necessitats històriques del nostre territori.

“De fet –ha afegit Bachero- el nostre territori està patint problemes d’infrafinançament i d’infrainversió en les infraestructures des de fa anys, la qual cosa també afecta directament al transport metropolità. Tota vegada que som la tercera Comunitat Autònoma amb més trànsit de passatgers i també de mercaderies la falta d’inversions en este servei al nostre territori és inacceptable. Considerem que si el servei de rodalies deixara de dependre directament del Govern central s’acabaria amb la mala gestió, sempre que esta transferència de competències es realitzara amb el finançament i les inversions necessàries”.