Bota al contingut principal

La diputada del grup parlamentari Compromís, Cristina Rodríguez, ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per instar al govern central a defensar davant la Comissió Europea l’eliminació de les excepcionalitats a la normativa vigent que permeten el sacrifici animal sense atordiment previ.

Segons explica Rodríguez la legislació de la Unió Europea determina que tots els animals que siguen sacrificats per a consum han de ser prèviament atordits, és a dir, han d’estar inconscients en el moment en què se’ls provoque la mort, a fi d’evitar-los sofriment. No obstant açò, existeixen excepcions legals a aquesta normativa que suposen un enorme patiment per als animals.

En aquest sentit, al març del 2018, l’Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals i 19 eurodiputats de diferents grups polítics van manifestar el seu total acord en què les pràctiques de sacrifici sense atordiment previ són inacceptables en qualsevol circumstància, i van manifestar que dedicaran màxims esforços perquè no existisca cap excepció a les normes europees.

“Alguns dels productes –ha indicat Rodríguez- obtinguts d’aquests sacrificis passen a la cadena de consum sense ser degudament etiquetats, per la qual cosa la ciutadania no té tota la informació al seu abast per poder elegir lliurement i rebutjar així determinats aliments per motius ètics”.

En diversos països europeus ja s’ha fet efectiva la prohibició de sacrificar animals per a consum sense atordiment previ. En canvi, a l’estat espanyol, aquesta pràctica continua. Així, aquesta excepcionalitat s’ha transformat en un abús cada vegada més aplicat en els escorxadors, posant els interessos industrials i comercials per davant dels drets dels i les consumidores.

La Federació de Veterinaris Europeus va emetre l’any 2002 un posicionament en el qual va dictaminar que les pràctiques de sacrifici sense atordiment previ són inacceptables en qualsevol circumstància. En una societat com l’europea no han d’existir excepcions legals que permeten el sofriment evitable d’animals.

“Per tot açò des de Compromís reclamem l’eliminació de les excepcions a la normativa europea sobre sacrifici amb atordiment d’animals i mentre açò es produeix en la normativa estatal s’incloga l’obligatorietat d’informar als i les consumidores de carn fresca, preparats de carn i productes càrnics sobre la procedència d’animals sacrificats sense atordiment previ, quan així siga el cas”, ha conclòs Rodríguez.