Bota al contingut principal

Este divendres la plataforma valenciana Per un Finançament Just viatja a Mallorca per a reunir-se amb els seus homòlegs a les Illes Balears, la plataforma “Per un Bon Finançament”, en una jornada de treball on teixir aliances territorials per a reivindicar de forma conjunta davant el govern central, la necessitat de comptar amb un nou sistema de finançament que garantisca a totes les autonomies els recursos necessaris per a finançar les competències que tenen transferides, com ara l’educació, la sanitat i els serveis socials.

La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha subratllat la necessitat d’unir esforços entre territoris per aconseguir finalitzar amb “una discriminació històrica”. “De la mateixa forma que al País Valencià sindicats, empresaris, partit polítics i associacions civils ens hemunit per a exigir que es revertisca la injusta situació d’infrafinançament que patim, hui hem vingut a teixir aliances territorials per a dur aquesta reivindicació de forma conjunta a Madrid”.

Micó ha volgut remarcar que “això no és una lluita entre CCAA, com vol fer creure el govern de Rajoy, tot el contrari, hui estem demostrant cooperació i sororitat entre territoris per a reclamar a l’Estat que amplie els fons que reparteix entre les CCAA. Si som els territoris els que assumim la major part de les despeses socials, hem de poder comptar a més recursos”.

En aquest sentit, la coportaveu de Compromís ha aprofitat per a llançar vàries propostes amb les quals poder reestructurar aquest desequilibri, com incrementar el tram autonòmic d’impostos com l’IVA o l’IRPF, o dotar als territoris de més autonomia a l’hora de poder gestionar les seues agències tributàries.

Per a Micó, “cal molta pedagogia per a fer entendre a la ciutadania la importància que té tindre un sistema de finançament just. Sense aquestos recursos, és molt difícil continuar desenvolupant polítiques valentes per a rescatar persones. Per això és tant important la unió de totes i tots en aquesta reivindicació per a poder pressionar a qui té la clau de la caixa en aquestos moments, com és el govern central”.