Bota al contingut principal

La diputada Mª Josep Ortega i el diputat Josep Nadal, ambdós del grup parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes, han presentat una proposta per tal que s’incloga la perspectiva de gènere als concerts i festivals musicals, perquè “la presència de dones artistes deixe de ser residual i així anar acabant amb l’actual masculinització de la programació en els events artístics i musicals del nostre territori”, han explicat. 

Segons Ortega, “només cal donar un cop d’ull als cartells de festivals i concerts per veure eixa masculinització de la programació. Les dones que es dediquen a la música han d’esforçar-se molt més que els homes, i tot i així obtenen molta menys visibilització. I sense les oportunitats i la visibilització del treball de les dones, les opcions de trencar el sostre de vidre són mínimes”. 

Per la seua banda, el diputat Josep Nadal ha afegit que “les dones han començat la conquesta dels escenaris i des de Compromís el que volem és donar el nostre suport a esta lluita per a que puga consolidar-se el més aviat possible. Cal recordar que la bretxa retributiva i les discriminacions o assetjaments sexuals pròpies de qualsevol professió, a més de la precarització i la inestabilitat del món de la música, en el cas de les dones sempre són majors”.

“Cal una conscienciació social d’allò que consumim musicalment al nostre temps d’oci. I també cal un suport institucional per tal d’impulsar aquest canvi al món de la música. Suport que als últims anys, amb el Govern del Botànic, i des de la Conselleria d’Educació i Cultura concretament, comença a notar-se amb la perspectiva de gènere que per fi ha entrat a les polítiques culturals, apostant per les dones”.

“Per tot això, des de Compromís proposem crear una línia de subvencions per a l’exercici pressupostari 2019 que fomente la presència de les dones en l’àmbit musical. I que totes les subvencions de l’àmbit musical, incloses les de nova creació, tinguen com a criteri de valoració la presència equilibrada de dones fins i tot en el personal tècnic que es contracte per a la realització d’aquesta activitat”, ha explicat la també portaveu de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi. 

“La composició paritària de les comissions tècniques avaluadores dels expedients de sol·licituds de subvencions, així com la inclusió d’obres realitzades per dones en la programació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, o prendre mesures per establir que les audicions siguen a cegues als càstings i proves d’accés per als conservatoris, escoles de música, orquestres, bandes i altres agrupacions musicals, per garantir que s’avalua realment la capacitat musical de la persona que realitza la prova, són altres de les propostes que plantegem des de Compromís per incloure la perspectiva de gènere en l’àmbit musical”.

“Per últim, cal prendre les mesures necessàries perquè, en col·laboració amb les associacions, els festivals de música i concerts al País Valencià, hi haja punts d’atenció de dones que puguen ser víctimes d’assetjament sexual, creant espais lliures de violència i assetjament per raó de sexe, així com establir que les persones encarregades de la seguretat als festivals i concerts del País Valencià hagen rebut formació específica per garantir la sensibilització amb les desigualtats de gènere i la seua preparació per actuar davant casos d’assetjament i violència sexual”, ha conclòs la diputada Ortega.