Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Fran Ferri, juntament amb la resta de síndics dels grups parlamentaris ha participat hui en la taula redona, ‘Les Corts 35 anys després’, moderada per l’expresident del parlament valencià Hèctor Villalba i que ha tingut lloc en la Sala Vinatea de la cambra autonòmica.

En la seua intervenció Ferri  ha volgut començar reflexionant sobre l’autogovern i la democràcia i la necessitat d’un finançament just. “El problema és que eixe autogovern, i eixa democràcia, no són plenes, si el govern que ix de les urnes no té els recursos per a dur endavant la seua política. No podem dir que tenim un autogovern potent, ni una democràcia real, si no aconseguim eixe sistema de finançament just. No és democràtic que una societat aposte en les urnes per un programa de lluita contra la pobresa, d’inversió social, de potenciar la innovació, de  polítiques d’habitatge, de serveis públics, etc; i que el govern tinga les mans lligades perquè som l’únic territori pobre que paga a la caixa comuna en lloc de rebre la solidaritat”.

Ferri ha parlat també sobre la Llei Electoral, recordant que “en les primeres eleccions a Les Corts, les de 1983 encara no teníem una llei electoral pròpia. Les eleccions de 1983 es van regular per l’Estatut i la LOREG. L’Estatut marcava una barrera del 5% per a tot el territori, la segona més dura de tot l’Estat. Ara, tenim en estes Corts, les de 2015-2019, l’oportunitat històrica d’aconseguir una reforma de la llei electoral per a tindre una barrera homologable a la resta de l’Estat i enriquir, encara més, este parlament. Des de 1983 en quasi totes les eleccions, n’hi ha hagut candidatures amb un ampli suport ciutadà que s’han quedat fora, i almenys des de Compromís, PSOE i Podem, creiem que ja ha arribat l’hora d’acabar amb eixa injustícia”.

El síndic  de Compromís també s’ha referit a la visió de gènere recordant que en 1983 es van triar 83 diputats i només 6 diputades. “Una democràcia no pot deixar fora al 50% de la societat. Si les lleis les escriuren només els homes, després eixes lleis, no tenen la visió necessària de l’experiència de les dones. Per això també tenim l’oportunitat, amb eixa llei electoral que està en tramitació, de garantir la paritat entre homes i dones en la pròxima llei electoral, igual que ja hem garantit amb la Llei de Paritat per a altres institucions de la Generalitat”.

“Hem avançat molt. A dia de hui, en el meu grup son més dones que homes. A nivell de Les Corts a dia de hui tenim una presència molt més amplia que en 1983. Però no ens podem conformar. També tenim l’oportunitat de ser el primer territori en desbloquejar les llistes electorals, i que este parlament es parega cada dia més a la societat a la qual representa. Per tant, 1983 va ser el punt d’inici de l’autogovern democràtic, i ens serveix per a interpretar el present. És un bon moment per a celebrar tot el que hem aconseguit, però sobretot, per a pensar en els reptes que encara ens queden pendents, per a enfortir la nostra democràcia i que esta servisca per a millorar la vida dels valencians i valencianes”, ha conclòs Ferri.