Bota al contingut principal

El Partit Popular no podrà introduir les línies a dit als vicepresidents i membres del govern de la Diputació. O com a mínim no ho podrà fer si vol enfrontar-se a una ampliació de denuncia i un possible frau de llei cada vegada més evident. El jutjat del Contenciós-Administratiu número quatre d’Alacant ha acceptat la sol·licitud de Compromís de mantenir la causa oberta d’una de les tres polèmiques subvencions a dit als vicepresidents i membres del govern de César Sánchez, el cas del municipi del vicepresident Alejandro Morant. En el cas de La Nucia el cas es manté també latent.

En l’escrit la jutge especifica que procedeix “continuar el procés pels tràmits legals corresponents, i per aquest fet es dona trasllat l’Administració demandada perquè conteste a la demanda en el termini de cincs dies…”

El Partit Popular, amb el possible recolzament del Partit Socialista, havia fet públic una proposta de pacte per a la inversió on retallava un 40% la inversió amb criteris objectius com el poblacional o la densitat per crear un paquet de 7,3 milions d’euros de subvencions a dit, la meitat dels quals va destinat a ressuscitar les subvencions a dit prèviament judicialitzades, i en el cas de Busot amb resolucions de suspensió cautelar.

A estes ajudes se sumaven altres sense cap criteri de selecció, sense justificació de la urgència, sense cap junta de portaveus prèvia. Compromís va acusar al PP i als PSPV d’haver negociat ajudes discrecionals de forma opaca i discriminant els pobles, a costa de reduir la inversió democràtica. L’acord preveia per exemple que només entre dos municipis governats pel PP a la Marina Baixa doblaren la inversió que anaven a rebre la resta de municipis de la comarca, el mateix que a l’Alacantí en el cas de Busot i Mutxamel, o restar dos milions d’euros al repartiment amb criteris objectius de la Marina Alta o un altra resta de 2,1 milions en el repartiment per població a la Vega Baja.

Compromìs havia sol·licitat deixar de banda estes subvencions i impulsar el pacte original que havia sigut modificat pel incloure-les. Compromìs opinava que les causes es mantenien vigents i que la proposta de la diputació podria incórrer en greus irregularitats. Cap recordar que el propi portaveu del Partit Popular, Carlos Castillo, va qualificar com a “ignorants” els diputats de Compromìs per defensar que el procés continuava obert. L’auto de la jutge d’ahir de vesprada clarifica la situació.

Compromìs ha anunciat que demà oferirà una roda de premsa per proposar una eixida pactada que desbloquege la situació i permeta que com estava previst el proper 23 de maig s’aprove la inversió sostenible. “El temps de repartir-se els diners entre dos en un despatx fosc ha acabat, reclamem criteris justos per a tots. No defallirem, cal un reset total a la manera de repartir els recursos de la Diputació”, ha destacat el portaveu de Compromís Gerrad Fullana.