Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís en Les Corts, Juan Ponce, ha assenyalat, respecte a la manifestació ha tingut lloc hui a València convocada per distints col·lectius relacionats amb l’àmbit rural que “des de Compromís compartim bona part dels arguments de la convocatòria de la manifestació: l’enorme preocupació per revitalitzar les zones d’interior de la Comunitat Valenciana, pel món rural, per la nostra gent, pels pobles que envelleixen, pels paisatges, per la vida, el coneixement i les tradicions del nostre territori”.

“Som els primers -ha afegit Ponce- en voler un món rural més ric en recurs humans, naturals i activitat socioeconòmica per a un desenvolupament equilibrat i sostenible del territori valencià. I des de les institucions valencianes estem treballant precisament en això”.

Des de Compromís s’ha volgut destacar que, amb un enfocament específic, el Consell del Botànic ha creat l’Agenda Antidespoblament, que ja ha establert un diagnòstic provisional i està elaborat un catàleg de propostes per a cada departament del Consell en esta matèria.

Ponce també ha posat en valor que des de la Generalitat s’hagen adoptat mesures educatives i sanitàries, serveis socials i financers, mesures agràries i de desenvolupament rural que ajuden a mantenir i atraure a la població al món rural.

“El que s’està fent des del Consell -ha afegit el parlamentari de Compromís- és treballar per a revertir tendències que venen de dècades enrere i no es poden canviar tan sols en tres anys. Encara estem patint el model de desenvolupament de les últimes dècades impulsat pel Partit Popular i les seues conseqüències. Un model que ha primat l’urbanisme descontrolat, els grans esdeveniments i d’altres iniciatives concentrades en el litoral. Un model i unes inversions que ignoraven l’interior valencià, al mateix temps que es desatenien polítiques socials i de serveis públics requerits pel tota la societat, i amb més gravetat al món rural, perquè la situació de vulnerabilitat d’aquest era major”.

Per la seua banda, Cristina Rodríguez, diputada de Compromís i portaveu en la Comissió d’Agricultura de Les Corts ha assenyalat que “pel que fa a sector agrari, entre 1995 i 2015 desaparegueren en la Comunitat Valenciana 204.000 hectàrees de cultiu (10.200 has. per any), amb major intensitat en l’època de la bambolla immobiliària, dels PAIS i els polígons industrials, entre 2003 i 2007. En canvi, entre 2106-2017, la pèrdua ha estat considerablement inferior, amb la desaparició de 6.354 has. (3.177 has. per any)”.

Rodríguez també ha volgut destacar que “el pressupost del Consell en agricultura i medi ambient va anar disminuint dràsticament amb els governs del PP, fins arribar als 266 milions del seu darrer pressupost en 2015. El Govern del Botànic ha incrementat els pressupostos en Agricultura i Medi Ambient des del primer moment: un 5’68% en 2016, un 12,44% en 2017 i un 11’48% en 2018, arribant a 352’3 milions. Tot açò amb la nul·la col·laboració del govern central que no atorga al territori valencià el finançament i les inversions que en un repartiment just ens pertocarien i que haurien d’arribar també al món rural”.

Amb tot açò des de Compromís s’ha volgut posar de manifest que tot i compartir la majoria de les preocupacions que estan en el fons de la manifestació que ha tingut lloc hui, “no podem estar d’acord amb les acusacions de persecució a certes activitats. Tant des del Consell, com des de Les Corts, la Diputació de València i els ajuntaments estem treballant amb el sector agrari, estem treballant amb els representants dels caçadors, estem mantenint reunions amb tots els sectors representatius de diferents col·lectius i sensibilitats. S’estan atenem totes les sensibilitats i aplicant les normatives existents”.

Per a Ponce “s’està constatant que estem oberts al diàleg en tot moment i a escoltar les diferents demandes als foros pertinents. Hi ha un acord social sobre que existeix un problema de despoblament i abandó en l’interior de la Comunitat Valenciana, un acord que compartim. Tenim ben present que tal com s’ha actuat en el passat no s’ha aconseguit frenar-ho. Per tant som conscients que hem d’innovar també en tot açò, donar noves respostes. Tenim una oportunitat de canvi i este és un govern de canvi compromés amb el món rural”.