Bota al contingut principal

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit al nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, que siga lleial amb els valencians i els altres territoris afectats a l’hora d’extingir d’una vegada la concessió de l’AP-7 i abandone l’ambigüitat i opacitat en la qual s’havia mogut l’anterior ministre del ram, Íñigo de la Serna, al Senat.

Segons Mulet “és important recalcar al ministre que portarem ja gairebé 50 anys pagant peatges, tota una vida, quelcom tremendament injust quan en altres territoris disposen d’autovies gratuïtes, les de peatge són rescatades amb diners públics i arrosseguem un gran dèficit d’infraestructures de comunicació en la nostra autonomia, el que llasta la competitivitat empresarial i la seguretat a la carretera“. A més, des de Compromís s’observa amb preocupació “la condescendència que ha existit en aquesta formació cap a la pròrroga de la carretera de peatge“, de manera que apel·len al titular de Foment i al Govern socialistes a “ser clars d’una vegada, desterrar fórmules com l’eurovinyeta o més pagaments pel seu ús” i que done passes per alliberar quan abans el vial del peatge i de cara a preveure la seua accessibilitat a finals de l’any “quan ha de ser lliure de peatges“.

Compromís ha recordat que a l’abril de 2017 va promoure una moció per compensar l’empresa concessionària i posar a disposició de la ciutadania el vial de manera immediata, que va ser rebutjada per PP-Cs i l’abstenció del PSOE. Per a Compromís garantir la titularitat pública i gratuïta d’aquesta amortitzadíssima autopista haguera estat una gran operació, “ja que aportaria de forma immediata les infraestructures que el País Valencià necessita per la nul·la inversió estatal en les obres de variants que es precisaven al llarg i ample del territori i estalviaria diners, temps i impacte ambiental de les obres pendents de realitzar“, ha afegit Mulet.

En els PGE2018 la coalició manté esmenes per un valor superior als 26 milions per dotar la Ap-7 de 50 nous accessos al llarg del País Valencià i donar servei a aquells municipis que no compten amb accessos en aquest moment.

Una mica d’història de l’’abús’

El 1970 el dictador Francisco Franco i el seu vicepresident Carrero Blanco signaven un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, SA Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972) , com a prolongació de l’anterior. En 2019 està previst que acabe la concessió després de diverses pròrrogues que ha beneficiat a unes concessionàries a canvi de ben poc per a les arques públiques. Quelcom molt qüestionable i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud de la Mediterrània, en una de les zones més dinàmiques de l’Estat.

Gràcies a tres pròrrogues que Aumar va pactar successivament amb Governs de la UCD, del PSOE (en 1986) i del PP (per 13 anys més, fins al 2019) el vial segueix sent explotat i de pagament, amb tarifes abusives.