Bota al contingut principal

Compromís ha rebutjat la possibilitat, anunciada pel Govern de Pedro Sánchez, d’empresonar en els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) a alguna de les 629 persones en trànsit que, d’acord a les previsions, arribaran a València el diumenge al matí.

Este dijous es van encendre les alarmes en la formació valenciana després que, primer el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i després la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, afirmaren que algunes de les persones a bord de l’Aquarius poden acabar en un CIE, les presons encobertes on són internades les persones migrants solament per estar en situació irregular.

El diputat de Compromís al Congrés, Enric Bataller, ha preguntat al Govern quin estatus concedirà a les persones procedents tant de l’Aquarius com de les dues flotilles italianes, i si pensa internar en un CIE o obrir expedients de devolució a alguna de les persones a les quals se’ls negue l’asil.

“Totes les Comunitats Autonòmes que han expressat la seua voluntat d’acollir estan dedicant tots els seus recursos al rescat d’aquestes més de 600 persones, perquè després l’Estat espanyol les condemne a la mateixa situació de vulnerabilitat i indefensió de la qual han tractat d’escapar”, ha assenyalat Bataller.

Des de Compromís han incidit que quan l’alcalde de València, Joan Ribó, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, van oferir la localitat com a “ciutat refugie” l’objectiu era “acollir a tots els desplaçats, no tancar-los per a després retornar-los al país del quan han eixit fugint”.

Des del primer moment Oltra ha defensat aplicar criteris “d’excepcionalitat i emergència”, davant la situació de crisi humanitària que travessen aquestes 629 persones, 123 d’elles menors, i atès que és l’Estat espanyol el que ha autoritzat l’arribada dels migrants. “No és un vaixell que ens hem trobat, sinó que vénen perquè hi ha hagut una intervenció política perquè es preste ajuda humanitària a aquestes persones”, ha agregat hui la vicepresidenta del Consell valencià.

Quatre dies després, no obstant això, el Govern es mostra contrari a aquest criteri a pesar que l’autorització emesa per Pedro Sánchez ja implica una excepció pel que fa a la resta de desplaçats que puguen arribar a les costes espanyoles.

Enric Bataller ha avançat que dimarts que ve, durant la seua intervenció en el ple, preguntarà per aquesta qüestió i ha criticat durament les paraules de Grande-Marlaska que ha atribuït a la falta de capacitat dels CIE el fet
que no tots els migrants de l’Aquarius“acaben allà”.