Bota al contingut principal

Ni una sola de les esmenes de Compromís als comptes de l’Estat per a 2018 va tirar endavant. L’aval de PP i PSOE als comptes redactades pel PP de Mariano Rajoyva deixar sense efecte les múltiples esmenes. Senadors de les comarques d’Alacant, Castelló i València de PP, PSOE i Cs principalment, encara que també puntualment de Units Podem, van impedir que es modificaren els comptes en aspectes urgents com el segellat de l’abocador de la Murada i Serra d’Abanilla, que ha generat importants problemes ambientals, el suport que necessitava la prova a vela d’Alacant, després de l’oblit del PP a aquesta competició i moltes altres en matèries tan diverses com Foment, agricultura, universitats, investigació, jutjats, trens, carreteres, accessos i gratuïtat AP-7, patrimoni, costes, indústria, alimentació, etcètera.

Per al portaveu a la Comissió de Pressupostos del Senat de Compromís, Jordi Navarrete, “PP, Ciutadans i PSOE avantposen deplorables plantejaments per no modificar uns PGE nefastos per a la nostra autonomia a la recentment signada Declaració Institucional per a la Vigència de l’Agenda Valenciana, a la que reclamava sense embuts un finançament just, inversions dignes i el reconeixement dels drets acumulats“. Segons Navarrete “res del que es va veure ahir ens dóna confiança en la firma i paraula dels portaveus de PP i PSOE a les Corts per revertir la injusta dinàmica que empobreix als nostres ciutadans any rere any i acumula més deute per l’infrafinançament que patim. Un cop més PP, Ciutadans i PSOE s’alien per anar en contra del nostre poble i això no ens agrada“.

La coalició considera “un mal inici” el de l’actual Govern i una nova traïció dels populars “davant uns comptes que perfectament podrien haver modificat, com van permetre ahir amb la seua abstenció en dos aspectes que beneficiaven Catalunya“. Compromís reclamarà a la comissió de les Comunitats Autònomes la compareixença d’alts càrrecs de la Generalitat perquè exposen els greuges i problemes que patim per la discrecionalitat que s’ha seguit fins ara a l’hora d’executar per part de l’Estat infraestructures equiparables com a mínim al pes poblacional valencià, la insuficiència inversora i el deute heretat fruit de l’infrafinançament.

Moció AP-7 de Compromís

D’altra banda, la coalició interpel·larà aquesta vesprada al ministre de Foment, José Luis Ábalos, sobre les mesures que pensa adoptar el Govern pel que fa al present i futur de l’autopista de peatge AP-7 al País Valencià. La interpel·lació al ministre donarà peu a que es presente hui mateix una moció en la qual es reclamarà la fi de qualsevol peatge en aquest vial, la seua gratuïtat immediata en els trams on l’N-332 o N-340 es troben saturades o pendents de la execució de variants i la promoció de nous accessos i enllaços pels municipis que travessa després d’anys d’aïllament. “Ací tindran oportunitat tots els grups de retratar-se i explicar si volen un rescat definitiu també per l’autopista dels valencians o si volen que seguim pagant peatges, perquè no ens en fiem ni de PP, ni de PSOE, després de les traïcions que han encadenat concessions durant 40 anys“, ha conclòs el portaveu de Compromís, Carles Mulet. Durant el Ple dels PGE2018, PP i PSOE han votat en contra de la creació de nous accessos a l’AP-7 i la gratuïtat en aquells trams en què no hi ha alternativa a les perilloses i saturades carreteres nacionals.