Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha preguntat al president de Govern, Pedro Sánchez a la sessió de control al Govern, quan pensa modificar el sistema de finançament autonòmic.

Baldoví ha retret a Sánchez que en el debat de la moció de censura que el va convertir en president va reconèixer el greu problema d’infrafinançament que pateixen els valencians i valencianes i li ha exigit que se senten les bases per actualitzar el sistema de finançament.

El portaveu de Compromís ha retret a Sánchez que les seues últimes declaracions li recorden molt a l’exministre Montoro, “No hem tingut temps”, “el model va caducar el 2014 però no teníem diners “. Per Baldoví, “diners sí que tenien però les seues prioritats eren unes altres. No m’agradaria que vostè fes el mateix que el senyor Montoro”.

Baldoví li ha recordat que tot i que el territori valencià està un 12% del PIB per sota de la mitjana estatal i té una balança fiscal desfavorable, som solidaris amb comunitats autònomes amb un PIB superior: “El nostre deute en 2017 era de 46.187.000 €, el que suposa un 42% del nostre PIB, cada valencià i valenciana deuen 9.364 € per un repartiment injust d’uns diners que són de tota la ciutadania”.

Baldoví ha conclòs que “l’actual model de finançament autonòmic de l’estat és injust, abusiu i caduc i per això no volem bones paraules ni acceptem evasives, volem compromisos, que desaparega el nostre injust deute, una major aportació de recursos i un compromís ferm amb els valencians i les valencianes “.