Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha proposat com a candidats i candidates a la renovació del Consell Valencià de Cultura (CVC), a la doctora en Història de l’Art, Irene Ballester, a l’editora Dolors Pedrós, a la dramaturga Núria Vizcarro i al docent i investigador Ramon Rosselló.

Segons ha explicat el síndic de Compromís, Fran Ferri, “les nostres propostes combinen persones joves, però amb àmplia trajectòria i projecció, amb persones amb experiència en el món cultural que compleixen amb el perfil independent que creiem necessari per a formar part del CVC”.

“Es tracta d’una proposta de candidats i candidates que ha tingut en compte l’equilibri territorial i de disciplines i que està formada per tres dones i un home, tota vegada que esta serà la primera renovació d’un òrgan estatutari després de la reforma legislativa que obliga a una tria paritària dels seus membres, per tant anem a tindre el primer CVC paritari de la història de la democràcia valenciana”.

Irene Ballester Buigues és Doctora en Història de l’Art per la Universitat de València. Actualment és professora en l’Escola Internacional de Fotografia Espai d’Art Fotogràfic, a més de coordinadora del Màster en Fotografia, producció i creació de la Universitat de València on explora i investiga polítiques corporals de representació i la seua relació amb la pluralitat dels feminismes. La seua línea d’investigació es centra en la visibilització de les dones artistes i en la deconstrucció de la mirada masculina.

Dolors Pedrós Company és gerent d’Edicions 96 des de la seua creació. L’editorial compta amb un extens catàleg de llibres en valencià entre els quals destaca una col·lecció específica per la coeducació amb l’objectiu d’educar en la igualtat entre els sexes, tot eliminant estereotips o idees preconcebudes sobre les característiques que han de tenir homes i dones. Així mateix és actualment presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, una entitat que representa a 62 editorials valencianes i que dóna assessorament a tot el sector. De la mateixa manera és patrona de la Fundació FULL, que impulsa activitats per a la promoció del llibre i la lectura com a instruments de difusió i transmissió de la cultura, així com a elements de desenvolupament i progrés personal i social.

Núria Vizcarro Boix és titulada Superior en Art Dramàtic, en l’especialitat de Dramatúrgia i Direcció per l’Institut del Teatre de Barcelona, i en l’especialitat d’Interpretació, opció textual, per l’ESAD València. També és llicenciada en Biologia per la Universitat de València. Guanyadora el 2012 del XVIII Premi Nacional de Teatre “Castelló a Escena” amb l’obra Teresa. Dramaturga, actriu i directora, és membre fundador de La Ravalera, companyia especialitzada en espectacles en espais no convencionals, i creadora, directora artística i organitzadora de la Fira de Teatre Breu de Castelló “La Ravalera”. Les seues obres s’han estrenat a teatres com el Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, Sala Beckett o La Seca- Espai Brossa a Barcelona o el Teatre Principal de Palma.

Ramon X. Rosselló Ivars és professor de la Universitat de València des de 1993 i membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Anteriorment, ha estat director de l’Aula de Teatre de la Universitat de València, vicedegà de Cultura de la Facultat de Filologia, secretari i director del Departament de Filologia Catalana. Ha sigut secretari i director de la revista Quaderns de Filologia. També ha format part del Consell Rector de Teatres de la Generalitat. Actualment, és membre del Consell Valencià de Cultura i vocal del Patronat de la Fundació Palau de les Arts. La seua tasca docent i investigadora s’ha centrat en l’estudi del teatre, fonamentalment en el teatre dels segles XIX i XX.