Bota al contingut principal

La diputada i els diputats de Compromís al Congrés han registrat este dijous exactament la mateixa Proposició No de Llei que va presentar el PSOE l’1 d’agost de 2016 en la qual demanava engegar “de forma immediata” els tràmits i informes necessaris per reformar el sistema de finançament autonòmic.

La iniciativa, que es va aprovar en el Ple del Congrés a l’octubre d’eixe mateix any, evidència la contradicció dels socialistes, ja que ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar, en resposta a una pregunta de Compromís, que en aquesta legislatura no hi haurà nou model.

El diputat de la formació Ignasi Candela ha reclamat “coherència” al partit socialista: “el que volem és saber si el PSOE manté la postura de fa dos anys i que és una condició inequívoca [la reforma del finançament] perquè els valencians siguem iguals que la resta o si ha canviat d’opinió”.

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat coratge a Pedro Sánchez per "no tirar la tovallola en 15 dies" i obrir una reforma que encara que planteja dificultats és imprescindible per a “la cohesió i per garantir el dret i les possibilitats de totes les persones per accedir als serveis públics”.

Baldoví ha confiat en el canvi d’actitud del Govern per coherència amb la seua pròpia proposta del 2016. “Diem el mateix que el PSOE va presentar i que va aprovar el Parlament, i instem al fet que en 6 mesos informe dels avanços en matèria de canvi de model”, ha agregat el diputat valencià.

Segons les previsions de Compromís, tractaran de debatre la Proposició a la tardor. La coalició ha incidit en el manteniment del seu discurs: “Nosaltres no hem canviat, som els mateixos que aprovarem la moció de censura i com vam dir en eixe moment: serem lleials amb el Govern sempre que ell ho siga amb els interessos dels valencians”.