Bota al contingut principal

El senador Jordi Navarreteha alertat de la preocupant situació en què es troba el sistema penitenciari espanyol, tal com denuncien els sindicats de presons i com es constata en les respostes i informes que la coalició està recollint del Govern central. “L’elevada conflictivitat i falta de seguretat a les presons, l’absència d’inversió en modernització de les mateixes i de personal ha estat una constant en els anys del PP, que han buidat les presons de treballadors i sobrecarregat fins a límits perillosos als funcionaris“, ha indicat Navarrete, que es va reunir recentment amb els representants sindicals d’institucions penitenciàries.

El conjunt de presons ha vist reduït el nombre de metges a 19 professionals, fet que suposa gairebé un 6% menys d’aquests professionals, que el 2018 se situen en el punt més baix dels últims cinc anys, amb 292, enfront dels 311 de 2014. És especialment alarmant la situació del centre penitenciari de València, que ha passat de 16 a 11 metges segons xifres oficials, “la major baixada d’Espanya“, tal com van denunciar els sindicats recentment.

Per al senador valencianista “aquestes xifres constaten una deixadesa cap als recintes penitenciaris com els valencians, on la manca de personal i de modernització en les mesures de seguretat està conduint a problemes amb els presos perillosos i que coexistisquen en l’Estat presons amb personal envellit, amb una excessiva càrrega de treball per les amortitzacions de places amb altres tancades o a mig gas“, de manera que “cal dotar les presons de personal, per evitar trasllats a l’exterior de reclusos, concloure obres i obrir la presó de Set Aigües per reduir reclusos a Picassent i abordar la situació de les transferències en matèria de sanitat a les autonomies i de l’actual normativa penitenciària, que data de 1978, per millorar les condicions i adaptar-la a l’actual context“.

Complicacions a València

Alguns casos com el de Picassent són dramàtics. Els actuals efectius -11 segons l’informe del Govern, però quatre en l’actualitat– s’han d’organitzar per fer front a guàrdies de 24 hores i atendre els presos amb problemes psiquiàtrics i infecciosos en dues plantes, en la major presó d’Espanya. “A partir del pròxim cap de setmana seran tres els metges. A Castelló els dos metges que hi ha actualment treballen amb guàrdies de 24 hores“, denuncia el senador. Des de la UGT reclamen que ha arribat el moment de solucionar aquests problemes en matèria sanitària, pendents des de 2013, amb les transferències de competències en matèria de sanitat, “per coherència i responsabilitat“. Compromís manté contactes amb sindicats d’institucions penitenciàries com Acaip, UGT, CCOO i CSIF davant la greu situació a la qual s’enfronta aquest col·lectiu per la saturació de les presons, problemes de seguretat i falta de personal.