Bota al contingut principal

Compromís demana des del Senat, que el Govern de Pedro Sánchezes pose a treballar per blindar l’accés als canals de joc en línia i cases d’apostes a menors, així com per a que es restringisca la publicitat d’aquests ens, especialment en fòrums freqüentats per menors.

La regulació sobre el joc és competència autonòmica, si bé, l’Estat espanyol té un marge de maniobra que el possibilita a regular certs aspectes. La situació és alarmant, s’ha passat en 11 anys d’un 0,4% de ludopatia per apostes en línia a un 14%.”L’accés sense restricció de menors a apostes i jocs en línia és un problema de salut pública, són persones en fases de desenvolupament cognitiu i l’addicció a edats tan primerenques pot arruïnar la vida”ha dit el portaveu de la coalició, Carles Mulet.

L’any 2005, només una mitjana de 0,4% dels pacients per addicció al joc ho eren per canals en línia, al 2016 eren ja el 14%, segons diverses fonts d’Unitats per al tractament de joc patològic, com la de Bellvitge a Barcelona.

Més alarmant, encara, és conèixer que la mitjana d’edat dels ludòpates se situa en 25 anys i que un 36% dels addictes s’enganxen quan encara són menors d’edat. “¿Com no va a ocórrer això si els menors reben estímuls per jugar per tots els canals? Restringir la publicitat de les empreses de joc és una necessitat, no es poden tolerar anuncis sobre apostes en canals de televisió com Clan o regals de benvinguda de 100 euros perquè aposten en plens mundials“, ha agregat.Recentment, el Consell Audiovisual Andalús va denunciar que el canal de RTVE, Clan, cedia espais publicitaris a empreses d’apostes. Clan, és el canal televisiu de RTVE per al infants i públic jove. A més, un altre problema que es contempla en la publicitat d’aquestes empreses és l’aparició de celebritatsesportives, el target de seguidors es troba entre franges d’edat primerenques.

Al País Valencià, a principis d’aquest any, ja es van reforçar les mesures contra la ludopatia i per a la protecció de menors, enumerant principis rectors per al joc responsable, registrant als exclosos d’accés al joc i controlant l’admissió, així com regulant la publicitat i la promoció, supervisant que respecte la normativa sobre la protecció de menors“ha replicat el senador Mulet.

El Ple del Consell de la Generalitat Valenciana va aprovar al febrer d’enguany un avantprojecte de Llei del Joc, a instància de la Conselleria d’Hisenda. Amb l’Avantprojecte es busca reforçar les mesures que eviten la ludopatia i protegisquen als menors davant el creixement massiu de fòrums de joc en línia i físic, a més d’eliminar situacions injustificades de monopoli en el sector dels casinos.